Merel – Sarah Moon

Een mooi boek met een grote rol voor muziek.

Synopsis

Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom zat ze daar? Wilde ze springen? Merel weigert erover te praten…

Haar leventje was prima – zij het een beetje eenzaam. Ze vond het heerlijk om thuis bij haar moeder te zitten, te lezen, naar de vogels te kijken en te dromen van vliegen. En school was te doen: ze haalde goede cijfers en hoefde zich met niemand te verhouden zolang ze haar lunchpauzes bij mevrouw Wexley, de schoolbibliothecaris, kon doorbrengen. Maar dan sterft mevrouw Wexley. Langzaam maar zeker komt Merel erachter dat er een andere manier is waarop ze in contact kan komen met mensen… en toch zichzelf kan zijn. Een swingende manier.

Mijn mening

Ik was, na het lezen van de synopsis, erg benieuwd naar Merel van Sarah Moon. Het duurde voor mij eigenlijk best wel lang voor je Merel ziet groeien en dat vond ik best wel een beetje jammer. Ik denk dat ik op 3/4 was voordat er een beetje ruimte in het hoofd van Merel kwam.

Dat het verhaal traag was, maakt niet dat ik het slecht vond. Als ik het dankwoord lees, heb ik zo’n vermoeden dat het wel een beetje gebaseerd is op het leven van Sarah Moon en dat merk je in de manier van schrijven. Het is heel eerlijk en open geschreven. Ieder personage is goed uitgewerkt en je leeft met iedereen mee. Daarnaast is het verhaal natuurlijk gewoon heel ontroerend (en misschien ook wel een beetje herkenbaar).

De rol van muziek in dit boek vond ik nog wel het tofste. Er wordt heel veel gebruik van gemaakt en de songteksten passen ook heel erg bij Merel en haar verhaal. Dat Nina Simone een grote rol speelt vond ik nog wel het leukste, maar ook de Pixies, the White Stripes (liefde voor die band) en Sonic Youth zijn een paar namen die voorkomen in het boek. Je leert als het ware samen met Merel de muziek kennen en die reis vond ik heel cool.

Wil je na het lezen van het boek de muziek luisteren, dan is er iemand die een playlist op Spotify heeft gemaakt. Klik hier om deze te beluisteren.

Eindoordeel

Ondanks dat Merel van Sarah Moon een wat trage opbouw heeft, vond ik het einde heel mooi. De rol die muziek in dit verhaal speelt vond ik cool en de personages zijn heel goed uitgewerkt.

Specificaties

Merel by Sarah Moon
Translator: Lydia Meeder
Published by Lemniscaat
Genres: Young Adult
Pages: 238
ISBN: 9789047710271

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *