Een lied dat alleen ik kan horen – Barry Jonsberg

Een prachtig boek met een heel bijzonder einde.

Synopsis

Rob Fitzgerald is smoorverliefd op het nieuwe meisje uit de klas, maar hij durft haar niet aan te spreken. Logisch, want hij heeft last van heftige paniekaanvallen die gepaard gaan met overgeven en volstrekt niet meer kunnen functioneren. Dus aanbidt hij haar van een afstand.
Maar dan begint Rob anonieme berichtjes te ontvangen – berichtjes die hem uitdagen dingen te doen die hij denkt niet te durven.

Mijn mening

Oh.Em.Gee. Wat een boek. Ik kan er niet teveel over vertellen want dan verklap ik het einde en dat wil ik je niet aan doen, maar man oh man, wat is vooral het laatste deel van dit boek een emotionele achtbaan.

‘Een lied dat alleen ik kan horen’ is in eerste instantie een grappig boek, omdat Rob vooral deelt hoe hij met zijn verliefdheid omgaat. De personages om hem heen zijn levendig en proberen hem te helpen om met zijn paniekaanvallen om te gaan. Dat gaat gepaard met een flinke dosis eerlijkheid, maar ook wel humor. Vooral Rob’s opa vond ik een kleurrijk personage.

Daarna gaat het verhaal de diepte in en schrijft Barry Jonsberg vooral over hoe Rob met de anonieme berichtjes omgaat en hoe de band met zijn opa eigenlijk nog sterker wordt. En dan. Oh boy. Je denkt dat je met één gebeurtenis wel het heftigste hebt gehad, maar nope. Dan komt me er toch een onthulling, die ik met geen mogelijkheid aan had zien komen. Vooral tijdens het lezen van het laatste hoofdstuk heb ik de tranen uit mijn kop gejankt.

Wat een onwijs prachtig, maar ook respectvol geschreven boek. Barry Jonsberg schuwt geen enkele emotie, maar doet dat op zo’n manier dat je zelf alle emoties doormaakt. Oh wat is dit prachtig. Bibliotheken, schaf dit boek maar gelijk aan, scholen moeten dit in hun bibliotheek hebben en iedereen moet dit gewoon gelezen hebben. Zo mooi. Ik kan er weinig meer over zeggen dan dat dit misschien al een kanshebber is voor mooiste boek van 2019.

Eindoordeel

Tja, wat kan ik er nog meer over zeggen. Barry Jonsberg heeft zo’n prachtig, ontroerend en respectvol boek geschreven. ‘Een lied dat alleen ik kan horen’ is nu al mijn favoriet van 2019.

Specificaties

Een lied dat alleen ik kan horen by Barry Jonsberg
Translator: Annelies Jorna
Published by Lemniscaat
Genres: Young Adult
Pages: 160
ISBN: 9789047710776

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *