Lethal White – Robert Galbraith (Cormoran Strike #4)

IMG_20181015_101252_792

Het einde was een beetje meh, maar het verhaal echt top!

Synopsis

‘I seen a kid killed . . . He strangled it, up by the horse.’

When Billy, a troubled young man, comes to private eye Cormoran Strike’s office to ask for his help investigating a crime he thinks he witnessed as a child, Strike is left deeply unsettled. While Billy is obviously mentally distressed, and cannot remember many concrete details, there is something sincere about him and his story. But before Strike can question him further, Billy bolts from his office in a panic.

Trying to get to the bottom of Billy’s story, Strike and Robin Ellacott – once his assistant, now a partner in the agency – set off on a twisting trail that leads them through the backstreets of London, into a secretive inner sanctum within Parliament, and to a beautiful but sinister manor house deep in the countryside.

Mijn mening

De nieuwe Strike! Ik was zo blij dat er weer een uitkwam, maar was vergeten wanneer, dus bestelde ik ‘m na de releasedate. Toen ie binnen kwam, moest ik wel even slikken: het boek heeft namelijk 656 pagina’s. Yikes. En door de schrijfstijl van Robert Galbraith (aka J.K. Rowling) weet ik dat ik er niet doorheen vlieg.

Want, ook al ben ik fan van J.K. Rowling, ik weet dat haar taalgebruik in de volwassen thrillers wat hoger ligt dan mijn kennis van de Engelse taal. Dat betekent dat het niet heel moeilijk is, maar dat het zeker een literaire thriller is en niet een die makkelijk geschreven is en waar de spanning zo hoog is dat je ‘m binnen twee dagen uit hebt. Nee voor een Strike boek moet ik zeker een week uittrekken.

Behalve dat het boek dik is, moest ik ook even in het verhaal komen. Ik wist niet meer zo goed waar het over ging (kunnen we alsjeblieft een recap krijgen bij boekenseries, zoals je ook bij tv-series krijgt?!) en dan duurt het even voor ik er helemaal in zit. Vanaf het begin ben je, net als Strike, geintrigeerd door wat Billy zegt en wil je weten wat er toen precies gebeurd is. Ook wil je weten of het wel echt is wat hij heeft gezien.

Voor je op dat punt bent, moet je wel ongeveer het hele boek gelezen hebben, want er komt eerst een andere zaak op het pad van Strike en Robin. Af en toe komen ze terug op Billy’s zaak maar over het algemeen gaat het om iets anders. Daar moet je je even op instellen. Het gehele verhaal had wat mij betreft beter geweest als er zo’n 100 pagina’s minder waren, maar aan de andere kant is dit ook wel weer de kracht van J.K. Rowling.

Er gebeurden in het boek een aantal dingen waarvan ik tijdens het lezen echt opgewonden raakte, maar waar geen echt vervolg aan werd gegeven. Dat vond ik jammer en ik had ook echt een ander einde ingezien. Maar, ik snap waarom die keuzes zijn gemaakt en ook dat vind ik wel weer de kracht van deze serie. Als je het boek nog niet hebt gelezen, denk je misschien: waar heeft ze het in vredesnaam over, maar geloof me, als je het boek hebt gelezen, snap je me hopelijk wel.

Ik heb het boek uiteindelijk in een week uitgelezen. Sommige momenten zat ik er compleet in, andere momenten voelde het traag en zag ik het einde maar niet dichterbij komen. Ik ging echt door een rollercoaster van emoties tijdens dit boek en dat vond ik echt heel erg tof. J.K. Rowling is echt een goede schrijfster en ik zal altijd van haar boeken blijven houden, maar ik moet er wel echt voor in de stemming zijn. Toen ik het boek dichtsloeg was ik dan ook blij dat ik het einde gehaald had, vond de ontknoping verrassend maar er zat dus ook een element in waarvan ik meer had verwacht. Ik ben benieuwd hoe Robert Galbraith/J.K. Rowling hier in de volgende boeken op verder borduurt.

Eindoordeel

Poeh, wat een bevalling. Met meer dan 600 pagina’s is dit geen lichtgewicht (letterlijk en figuurlijk). Soms wat traag, met lastig taalgebruik en zinsopbouw. ‘Lethal white’ van Robert Galbraith eindigt met een verrassende ontknoping en met behoefte aan meer.

Specificaties

Lethal White by Robert Galbraith
Series: Cormoran Strike #4
Published by Sphere
Genres: Detective
Pages: 656
ISBN: 9780751572865

[bol_product_links block_id=”bol_5bceeeed8d0dc_selected-products” products=”9200000094822472,9200000096056471″ name=”lethal white” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *