Gameboy – Michiel Smit

IMG_20180716_125041_439

Een bijzonder verhaal over een verslaving.

Synopsis

Vanaf het moment dat Smit als vijfjarige een gameboy krijgt, is hij verloren. Wat begint als een potje gamen op de achterbank verandert sluipenderwijs in nachtelijke sessies in de computerkamer. De tweedimensionale spelwerkelijkheden leggen steeds meer beslag op zijn geest. Zelfs wanneer hij met vriendjes buiten speelt of zich op school staande probeert te houden, wordt hij gedreven door de binaire realiteit van computergames. Winnen-verliezen, leven-dood.
Ondertussen functioneert hij toch nog zo goed dat niemand herkent wat er met hem gebeurt. Terwijl zijn gedachten duisterder worden en menselijk contact hem steeds moeilijker afgaat, lijkt er van buiten niet veel meer aan de hand dan dat hij een lastige puber is. Het omslagpunt komt wanneer hij als student college krijgt over het verslaafde brein. Opeens begrijpt hij waarom zijn leven steeds maar vastloopt in dezelfde patronen, en ook dat het niet te laat is er iets aan te doen.

Mijn mening

Aangezien ik met een gamer getrouwd ben, was ik benieuwd of ik iets in dit verhaal zou herkennen. Maar nee, dat was (gelukkig) niet zo. Michiel Smit ruilt zijn gameverslaving in voor andere verslavingen en dat gaat met horten en stoten.

Zo voelt het verhaal ook. Soms had ik het idee dat ik in een soort trip beland was, want tijdens het lezen zit je echt in het hoofd van Michiel Smit. Ik ben er nog niet uit of dat positief of negatief is. Het is in ieder geval heftig om te lezen hoe hij met zijn verslaving is omgegaan.

Daarnaast was het tijdspad ook een beetje verwarrend. Omdat ik met een gamer samenwoon, is mijn kennis van games wel een beetje op orde, maar daardoor vond ik het tijdspad niet op elk moment even kloppen. Het leek soms alsof het niet helemaal chronologisch verteld werd en daardoor raakte ik behoorlijk uit het verhaal.

Uiteindelijk vond ik ‘Gameboy’ van Michiel Smit matig. Ik vond het vooral heel heftig, maar niet altijd even boeiend om te lezen. Ik haalde er zelf niet zoveel uit en vond de acties van Michiel Smit soms zo heftig dat ik niet wist wat ik ermee moest.

Eindoordeel

Uit ‘Gameboy’ van Michiel Smit haalde ik zelf niet veel, ik vond het heftig en soms wat verwarrend. Als je gamer bent, is dit vast en zeker herkenbaar.

Specificaties

Gameboy by Michiel Smit
Published by Atlas Contact
Genres: Autobiografie
Pages: 336
ISBN: 9789045031446

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *