Kijk niet terug – Nora Roberts

IMG_20180502_103917_867

Een spannende, maar soms wat Amerikaanse thriller.

Synopsis

Simone, Mi en Tish zijn al sinds hun jeugd hartsvriendinnen. Na hun eindexamen zijn ze van plan gezamenlijk naar New York te vertrekken, voor nieuwe avonturen met z’n drieën. Maar eerst is het zomervakantie, en Mi en Tish proberen Simone te helpen om over haar gebroken hart heen te komen nadat haar vriendje het heeft uitgemaakt. Een bioscoopavondje lijkt hun de perfecte afleiding.

Als Simone even naar het toilet is, hoort ze schoten vanuit de zaal. Ze belt meteen het alarmnummer, en door haar snelle reactie wordt nog erger voorkomen. Het incident kost vele levens, en voor de overlevenden zal niets ooit nog hetzelfde zijn. Ook de drie schutters zijn dood – maar zij waren niet het brein achter het plan. De echte dader is woedend, ontevreden met het resultaat, en zweert wraak…

Mijn mening

‘Kijk niet terug’ is mijn eerste kennismaking met Nora Roberts. Ik heb al veel van haar gehoord en was dan ook erg benieuwd. Ik las dit boek overigens ook voor Biblion, waar ik ook recensies voor schrijf. Het begin is vrij heftig, de drie vriendinnen gaan naar de bioscoop en uiteindelijk loopt hun avondje uit in een verschrikkelijke schietpartij, waarbij veel doden vallen, waaronder de schutters.

Simone moet leven met het gemis van haar beste vriendin en haar leven ook weer oppakken. Reed Quatermaine wordt politieagent door deze gebeurtenis en blijft twijfelen over de motieven van de daders. Dan blijkt dat de echte dader nog leeft. Dat resulteert in een spannend verhaal, met een plot waarbij je zeker weten op het puntje van je stoel zit.

Maar, tussen het heftige begin en einde zit een stuk wat me soms te traag aanvoelde. Het bleef heen en weer gaan en voelde voor mij op momenten heel erg Amerikaans aan. Dat vond ik wel jammer, zeker omdat ik al zoveel positieve verhalen over Nora Roberts had gelezen. Maar dat middenstuk zorgde er wel voor dat ik even niet zoveel zin had om door te lezen. Uiteindelijk vond ik de plot wel heel spannend en het verhaal origineel, dus het was zeker weten een positieve leeservaring.

Nora Roberts beschrijft niet alleen de situatie tijdens de schietpartij heel duidelijk, maar ook de bijkomende emoties en de rouwperiode waar alle slachtoffers doorheen gaan voelen realistisch aan. Daarbij vond ik de romantiek die ze eraan toe had gevoegd wel wat over the top, maar dat paste ook wel weer bij het verhaal. De personages zijn goed ontwikkeld, vooral de echte dader vond ik heel goed uitgewerkt en slim opgezet.

Eindoordeel

Voor mijn eerste Nora Roberts was ‘Kijk niet terug’ een positieve ervaring. Het verhaal is goed opgebouwd, met spannende momenten en een goede uitwerking. Er zitten soms wat trage stukken in en op momenten voelt het wat Amerikaans. Als je nog niets van haar hebt gelezen, heb je flink wat te gaan, ze heeft inmiddels al 200 boeken geschreven!

Specificaties

Kijk niet terug by Nora Roberts
Translator: Iris Bol, Fast Forward Translations, Marcel Rouwé
Published by Boekerij
Genres: Thriller
Pages: 496
ISBN: 9789022581704

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5b028baa02408_selected-products” products=”9200000085063713,9200000085183182″ name=”kijk niet terug” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *