De krijtman – C.J. Tudor

9200000079416497

Een gigantische hype, die voor mij behoorlijk tegenviel.

Synopsis

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Was het dat afschuwelijke ongeluk? Of toen ze het eerste lichaam vonden?

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie de Krijtman voor het eerst ontmoette.
Het was de Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar een lichaam van een meisje.
Het grootste deel ervan, althans.

Dat was dertig jaar geleden en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.
De geschiedenis herhaalt zich, en Eddie realiseert zich dat het spel nooit echt voorbij is geweest…

Mijn mening

Ik had zoveel over ‘De krijtman’ van C.J. Tudor gehoord dat ik er een beetje huiverig voor was. Zou de hype gegrond zijn of zou het boek tegenvallen? Nou, als je de titel van deze recensie las, weeet je het al. Nee, dit was niet mijn thriller. Er zat totaal geen spanning in, het enige waar ik een beetje nieuwsgierig naar was, was hoe het precies afliep. Maar ook de ontknoping vond ik meh.

Het verhaal begint met een lijk, waardoor je eigenlijk gelijk nieuwsgierig wordt gemaakt. Maar daarna gaat het verhaal behoorlijk traag richting de ontknoping. Je leest afwisselend uit het perspectief van Eddie toen hij twaalf was en dan dertig jaar later. Zo werkt C.J. Tudor langzaam naar het einde toe, terwijl er af en toe eens wat onthullingen gedaan worden.

Ik had op Goodreads gelezen dat het einde behoorlijk verrassend was en eigenlijk was die nieuwsgierigheid het enige wat me ervan weerhield om het boek ongelezen opzij te gooien. Het feit dat een boek zo gehyped wordt kan een goed maar ook zeker een slecht ding zijn. In dit geval waren mijn verwachtingen zo bizar hoog, dat het eigenlijk alleen maar tegen kon vallen. Dat het zo langzaam was, zorgde er dan ook nog eens bij mij voor dat ik het leesplezier een beetje vergat. Jammer!

Eindoordeel

Nee, ‘De krijtman’ van C.J. Tudor was voor mij geen succes. Het trage verhaal en teleurstellende ontknoping zorgde ervoor dat ik het de hype niet waard vind. Balen!

Specificaties

De krijtman by C.J. Tudor
Translator: Edzard Krol
Published by A.W. Bruna Uitgevers
Genres: Thriller
Pages: 320
ISBN: 9789400509054

[bol_product_links block_id=”bol_5ae4ca942507c_selected-products” products=”9200000079416497,9200000080650313″ name=”de krijtman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *