De vrouw in de koelkast – Gunnar Staalesen

Omslag-De Vrouw In De Koelkast-VargVeum-Gunnar Staalesen-LR

Een intrigerende thriller met bijzonder taalgebruik.

Synopsis

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

In Stavanger gaat Varg Veum op zoek naar de offshore-werker Arne Samuelsen. Arne zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd vrouwenlijk. Tijdens zijn onderzoek wordt de privédetective geconfron¬teerd met de groeiende macht van de onderwereld, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen. Maar Varg Veum zou Varg Veum niet zijn als hij zich door hen laat tegenhouden…

Mijn mening

Ik weet echt niet wat ik van dit boek moet denken. ‘De vrouw in de koelkast’ is een thriller uit 1996, die nu in Nederland wordt uitgegeven. De thriller speelt zich daarnaast nog eens af in de jaren 80, wat het misschien nog wel verwarrender maakt.

1981 is een tijd waarin internet en mobiele telefoons nog niet aan de orde waren en dat is best wel even wennen. Varg Veum moet zijn onderzoek doen zonder die hulpmiddelen en dat levert soms wel bijzondere situaties op.

Op de een of andere manier vloog ik door dit boek. Het intrigeerde me, het was op momenten grappig, maar ook verbaasde ik me over het taalgebruik (‘De vrouw schuifelde over de vloer, gracieus als een drachtige Sint-Bernardhond’- om maar een voorbeeld te noemen). Maar toch vond ik het geen slecht verhaal. Er zaten wat dingetjes in die naar mijn idee gek vertaald waren, maar ondanks alles heb ik me toch wel vermaakt.

Ja, het is een gedateerd verhaal, maar er zitten ook twists in die ik wel tof vond. Varg Veum is een eigenzinnig typetje en daar was ik het niet altijd mee eens, maar dat hoeft toch eigenlijk ook niet. Dit is echt zo’n boek dat ik zelf totaal niet opgepakt had, maar waar ik me zeker mee heb vermaakt.

Eindoordeel

‘De vrouw in de koelkast’ van Gunnar Staalesen is dan misschien gedateerd en is wat bijzonder geschreven, toch vond ik de plot boeiend en heb ik me wel vermaakt tijdens het lezen.

Specificaties

De vrouw in de koelkast by Gunnar Staalesen
Translator: Annemarie Smit
Series: Varg Veum #4
Published by Uitgeverij Marmer
Genres: Thriller
Pages: 9789460683862
ISBN: 256

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5ab7a6c45b0e7_selected-products” products=”9200000084995654″ name=”koelkast” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *