Wie is de Mol? Hints en verdenkingen #8

wie is de mol

Morgen is de finale en dus vandaag traditiegetrouw mijn ultieme ‘Wie is de Mol’ hints blogpost.

Natuurlijk kun je alle hints en verdenkingen die ik heb verzameld nog eens rustig nalezen als je hier klikt. Goed, op naar de verdenkingen per persoon, daarna de algemene opvallende zaken en dan mijn korte follow the money overzicht met als laatste mijn voorspelling. Ja, ik durf het aan. Bereid je voor op een lange blogpost!

Jan

 • Het eerste beeld dat we van Jan zien is als hij de gang in het hotel in komt lopen, met een groen bord boven zijn hoofd. Wat opmerkelijk is, is dat Jan in aflevering 1 aan Ruben vraagt: Waar in Kiev zijn jullie? Als je ervan uitgaat dat je allemaal in dezelfde stad bent, waarom benoem je die dan? Hij probeert de locatie waar hij en Jean-Marc naartoe moeten uit te beelden door middel van een M – is dat een aanwijzing?
 • In de opdrachten neemt Jan vaak snel de leiding en weet feilloos de opdrachten uit te leggen, vooral na de soms warrige uitleg van Art. Maar hij weet ook goed verkeerde dingen te zeggen. Bij de marktopdracht van aflevering 2 wil hij de groep naar een man toe leiden, terwijl er een vrouw op de foto staat en in de tweede opdracht trilt de telefoon die hij in zijn hand heeft, maar hij reageert hier niet eens op.
 • In aflevering 3 haalt Jan met de verdubbelaar op zijn auto de finish door eerst de auto af te laten slaan en daarna over de finish te duwen. Een verdubbelaar brengt niet zo heel veel in de pot, omdat de grote bedragen al ingesloten zijn. In deze aflevering pakt hij bij de tweede opdracht een vrijstelling, hij kiest niet voor mingeld, maar ook niet voor plusgeld.
 • Bij de opdracht Tunnelvisie in aflevering 4 is hij verantwoordelijk voor het doorgeven van de aanwijzingen. Hij vergeet zaken zoals de kleur van de sterren en legt de schuld van het mislukken bij anderen. Bij de rode draadopdracht zegt hij dit niet eng te vinden, maar doet heel zenuwachtig voor ie begint en daardoor lijkt Ruben overtuigd om het niet te doen.
 • Wat voor mij heel opvallend was in aflevering 5 was dat hij bij de woordzoeker het woord ‘mol’ heeft doorgestreept. Hij controleert daar anderen, streept vergeten letters weg maar gaat ook in discussie met de groep. Hij legt de verantwoordelijkheid om de zin af te maken bij anderen.
 • In aflevering 6 bij de hotelopdracht vindt hij geld, maar ook een joker. Hij zegt vrij snel dat hij al zijn kamers heeft geopend, maar blijft toch rondrennen. Bij de verhuisopdracht laadt hij zijn hele auto vol en kiest daarmee voor spullen in plaats van een bewonder. Die bewoner levert makkelijk meer geld om, als er spullen van zijn auto afvallen, had hij dit makkelijk kunnen afschuiven. Hij wordt in deze aflevering de nieuwe penningmeester.
 • Bij de eerste opdracht in aflevering 7 ontdekt hij vrij snel dat de lampen gaan branden als je ze in een goede fitting draait. Bij de treinopdracht bouwt hij zijn wagon helemaal vol, dit is lastig om dan te controleren. Ook lijkt hij de leiding over het bezorgen van de pakketten te nemen, hier kan hij makkelijk mollen.
 • De zangopdracht van aflevering 8 maakt hij gemakkelijker door mee te zingen om ze te onthouden. Hij raadt al vrij snel de goede matches. Van wat je gezien hebt, heeft Olcay 4 van zijn nummers geraden, plus hij heeft haar bonusnummer geraden. Bij de derde opdracht, het raften, leest hij alle borden voor, maar duikt hij ook van de boot af om een koker te pakken. Hiermee verspilt hij tijd en de mogelijkheid voor anderen om hun kokers te pakken.

Olcay

 • Olcay ontdekt in de eerste aflevering de aanwijzingen op de kandidaatkaarten, een vrij essentiele ontdekking voor het verloop van het spel. Olcay gaat hier niet voor geld, maar voor de kluis.
 • Bij de marktopdracht mist ze dat er geld in de envelop is blijven zitten, trekt ze haar eigen plan en laat de groep achter. Bij de opera opdracht is niks op haar gezicht te lezen als Ron terug komt in het spel, terwijl de rest helemaal in shock is. Naast Jan neemt Olcay vrij vaak de leiding, maar moet ook regelmatig plassen tijdens de opdrachten. Wat heel bizar is, is dat Olcay geen molboekje heeft en de test dus gewoon uit haar hoofd maakt.
 • In aflevering 3 wordt Olcay penningmeester. In de opdracht met de bakjes liegt ze tegen Jan over wat zij heeft gezien en eindigt zij met een zwarte vrijstelling, die zij vervolgens aan Stine geeft. Ze lijkt voor de groep te gaan, want als zij zichzelf als dappere aanstelt, maar Loes liever lijkt te gaan, staat ze met gemak haar plek af.
 • Olcay legt in de tunnelvisie opdracht de verdenking bij Ruben, maar gaat zelf op zoek naar een glazen plaat in plaats van een plakkaat. Op haar gezicht is wederom geen emotie te lezen als ze hoort dat ze de mol heeft gezien.
 • In aflevering 5 moet ze haar penningmeesterschap afstaan aan Ruben, die ze voor geen meter vertrouwt. Ze zegt dan ook een schaduwboekhouding bij te gaan houden. Ze krijgt van Ruben €1000 om als eerste over de finish te brengen, maar dit lukt haar niet, ze is als derde uitgeschakeld. In de woordzoekeropdracht gaat zij niet verven, ze heeft naar eigen zeggen moeite met woorden. Zet de groep op een verkeerd spoor door te zeggen dat Tblisi nog gezocht moet worden, terwijl ie niet op de lijst staat.
 • Bij de bordjesopdracht van aflevering 6 wil Olcay voor geld gaan in plaats van haar medekandidaten, maar verliest dit. Kiest snel een team met Jan en Ruben, maar weet de vraag over zichzelf niet goed te beantwoorden.
 • Olcay houdt van controle en staat dan ook in aflevering 7 in de control room. Daar doet ze weinig, behalve iedereen bijeen roepen voor een groepsfoto. Bij deze opdracht leek het erop dat ze een lamp in een niet-werkende fitting draaide, terwijl dit onnodig was. Bij de treinopdracht is ze al vrij snel klaar met ordenen van haar wagon, maar ontdekt later toch nog wat verkeerde dozen, maar weet hiervan de schuld al snel bij Ruben te leggen.
 • Dan aflevering 8, waarin ze duidelijk zegt slecht te zijn in het herkennen van melodieen, maar dan uiteindelijk wel dezelfde nummers kan ontdekken. Ze stelt wel voor om groep 5 nog ergens mee te matchen, dit had geld kunnen kosten, maar hier steekt Jan een stokje voor. Bij het car-aoke beeldt ze in ieder geval 3 nummers, waaronder haar bonusnummer goed uit. Bij het raften weet ze twee verkeerde kokers te pakken. Niemand gaat met haar in discussie over de kleur geel/oranje.

Ruben

 • Bij de eerste aflevering doet Ruben een hoop goede dingen: hij ontdekt de juiste locatie, ontdekt de manier waarop de rondjes in elkaar passen en vindt het geld.
 • Waar ik nog steeds over in de war ben is of Ruben bij de marktopdracht in aflevering 2 heeft gezegd dat er 2 briefjes per vakje moeten in plaats van 1. Daar is geen duidelijkheid over. Ruben is bij de operaopdracht de enige die gelijk naar Ron wil.
 • Hij rijdt met zijn auto in aflevering 3 een afgesloten weg in en speelt daarmee €50 weg. Hij pakt bij de bakjesopdracht een plus- en een minbedrag en haalt uiteindelijk dus niets binnen.
 • Waar hij helemaal niks uitvoert is de tunnelvisieopdracht. Hij loopt een beetje achter iedereen aan en bemoeit zich nergens mee. Uiteindelijk legt hij de verdenking bij anderen. Hij zegt bij de Molopdracht dat hij de mol niet hoeft te zien, hij weet al wie de mol is. Bij de rodedraadopdracht gaat hij niet over.
 • Bij de circusopdracht in aflevering 5 kiest hij voor het balletje balletje, het geld stapelen en limbo dansen. Hij stelt hierna voor om penningmeester te worden, waarna er twee opdrachten komen waar de penningmeester invloed heeft. Bij de woordzoekeropdracht komt hij er na de tijd achter dat het woord ‘executie’ niet is weggestreept.
 • Zien we hier een duidelijke molaanwijzing in aflevering 6? Ruben heeft een sleutelhanger met ‘Motel’ waarbij de E en L afgesleten zijn. Hij wil na deze opdracht het penningmeesterschap niet afstaan, maar doet dit onder druk van de groep wel.
 • In aflevering 7 kijkt Ruben duidelijk naar de envelop op de ton bij de lampen, maar doet hij alsof hij deze niet ziet. Hij telt bij deze opdracht het mingeld niet mee, want dat hoeft niet volgens hem. Verder lijkt hij weinig uit te voeren en hangt hij overal een beetje bij. Bij de treinopdracht moet hij dozen doorgeven, hier kan hij makkelijk verkeerde dozen doorgeven of laten staan.
 • Als muzikant heeft Ruben bij de zangopdracht heel veel moeite met melodieen herkennen, en ook bij caraoke gaat het hem niet goed af. Hij moet meer lachen dan dat hij nummers uitbeeld en raadt dan ook maar twee nummers van Simone, waaronder een bonusnummer. Bij de raftopdracht mist hij zijn eigen koker compleet en haalt dus helemaal niks binnen.

Follow the money

 • In aflevering 1 halen Ruben en Olcay €2000 voor de pot binnen. Jan en Jean-Marc verbellen €1000 net als Olcay en Ruben.
 • In aflevering 2 zijn er alleen maar groepsopdrachten en kan ik het geld niet duidelijk bij één persoon leggen.
 • In aflevering 3 haalt Jan de verdubbelaar over de finish in opdracht 1. Olcay speelt €750 weg en Ruben €50. In opdracht 2 haalt Olcay -€500 binnen, Ruben niks en Jan ook niets.
 • In aflevering 4 zijn er alleen groepsopdrachten.
 • In aflevering 5 halen Jan en Ruben €250 binnen door balletje/balletje te spelen en doet Ruben nog een paar keer de limbo.
 • In aflevering 6 haalt Olcay bij de hotelopdracht €200 binnen, net als Jan. Ruben haalt hier €100 binnen. Bij de tweede opdracht weet ik alleen dat Ruben en Olcay €250 binnen halen door een bewoner mee te nemen. De rest zijn spullen, dit levert nog eens €750 op, waar Jan voor een groot deel verantwoordelijk voor is.
 • In alfevering 7 halen Jan en Ruben €500 binnen, Olcay €250.
 • In aflevering 8 heb ik me alleen op de raftopdracht gericht, aangezien de eerste opdracht een groepsopdracht was en bij de caraoke niet helemaal duidelijk is waar het geld verdient is. Wat ik heb ontdekt is dat bij deze opdracht Jan €500 heeft verdiend en Olcay -€100. Daarnaast is er nog een bedrag van -€50 wat ik niet duidelijk aan iemand kan toeschrijven.

Opmerkelijke zaken

 • In aflevering 1 mis ik bij de test en executie het stukje waarbij Art zegt dat de mol niet naar huis hoeft – is dat omdat de mol geen test hoeft te maken? Dan zou je Jan dus als mol kunnen wegstrepen.
 • In aflevering 2 is iedereen ervan overtuigd dat iedereen op de juiste plek zat bij de stoelendans, toch zegt Art dat er maar drie personen op de juiste plek zaten.
 • Vanaf aflevering 5 tot en met aflevering 7 heb ik een vegend vrouwtje in beeld gezien. Geen idee wat dat betekent, maar ik vond het wel opmerkelijk.
 • In aflevering 8 zegt Art dat de mol openlijk saboteert. Hij zei al eerder dat de mol de confrontatie opzoekt. Wat ik eigenlijk nog opvallender vond, was dat je bij de vooruitblik naar de finale helemaal niet ziet dat de ontknoping volgt. Aangezien dit volgens mij altijd standaard is, lijkt het erop dat die ontknoping helemaal niet in aflevering 9 komt, maar dat dit gewoon in aflevering 10 komt.

Mijn voorspelling

Zo, wat een bevalling was het schrijven van deze blogpost. Als je tot hier gekomen bent, well done! Dan ben je zeker wel benieuwd naar mijn theorie. Ik denk dat Jan de mol is, Olcay de verliezer en Ruben de winnaar. Waarom? Omdat Ruben de enige is die in de finale op Jan zit. Olcay en Jan zitten beiden op Ruben, net als bijna alle andere deelnemers en afvallers. Mijn theorie is dat Simone goed zat, die zat namelijk al vanaf het begin op Jan, maar dat zij en Olcay het in de halve finale tegen elkaar hebben afgelegd, waarbij Simone verloren heeft. Of deze theorie juist is, dat weet ik niet, maar goed, dit seizoen van ‘Wie is de Mol?’ is al vanaf het begin één grote mindfuck.

Wie verdenk jij en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *