Wie is de Mol? 2018 aflevering 2

wie is de mol

Art zei in een interview dat dit seizoen van ‘Wie is de Mol?’ anders zou zijn. Vorige week merkten we dat duidelijk en ook deze aflevering zit er een WTF moment in. Of twee.

De titel van de aflevering is ‘wisseltruc’.

De zes kandidaten die in Tblisi aangekomen waren, zitten aan het ontbijt bij te praten over de opdracht. Er is wat onduidelijkheid over wie hoe vaak Art heeft gebeld. Dan komen Jan en Jean-Marc binnen en krijgen ze een vragenvuur over zich heen. Als Loes daarna binnen komt, voelt ze zich niet echt welkom omdat ze als aasgieren op haar duiken.

Opdracht 1

Art staat achter een bord met 100 vakjes met daarin briefjes van -20 euro. Al die vakjes moeten bedekt worden en dat moet met wisselgeld. De groep krijgt €1000 en dat moeten ze op de markt wisselen door middel van foto’s.

Zoals altijd is dit een grote chaos. Jan probeert nog een soort van systeem op te zetten, maar dit wordt vrij snel losgelaten. Olcay laat iedereen gaan en zoekt haar eigen pad en vindt volgens mij de meeste personen van de foto’s, maar weet ook flink wat chaos te veroorzaken door met het geld op stap te gaan, terwijl anderen de foto hebben.

Als ze op tijd bij de kraam van Art zijn, oppert Loes nog dat er twee briefjes in elk vakje moeten en dat wordt gedaan, totdat iemand erachter komt dat er maar één briefje in elk vakje moet. Dat kost flink wat tijd en de wind speelt ook niet echt mee.

Art is coulant en rekent de laatste windvlaag niet mee en de groep verdient €860 voor de pot. Die komt op -€2140 te staan.

Opdracht 2

Voordat de groep op stap gaat, kletsen een aantal leden op hun hotelkamer bij tijdens het optutten. Loes en Ruben willen wel een bondje sluiten maar het gaat niet echt van harte.

Terwijl Loes en Ruben daarover steggelen, maakt Olcay zich druk over het uiterlijk van Stine.

De groep komt aan in het Rustaveli theatre waar ze een vertoning van Julius Ceasar gaan bekijken. De groep wordt verdeeld door het theater heen en krijgen tijdens de voorstelling appjes van Art en moeten dan een soort stoelendans doen.

En dan komt de klap. De groep krijgt een appje van Ron! Hij is terug en kan informatie over de test delen. Het enige is dat men dan naar zijn plek moet komen en daarbij hun plek verlaten – dat kost dus €2000 uit de pot. Als ze niet naar hem toekomen, moet hij echt naar huis.

Aan de gezichten van de kandidaten (voornamelijk Loes en Jan) te zien vinden ze het heel heftig, maar het groepsgevoel is toch dat ze allemaal op hun plek blijven zitten. De tijd verstrijkt en tja, dan volgt toch echt de genadeklap voor Ron: hij moet echt naar huis. Het afscheidsgesprek met Art volgt en er is echt een afscheid van hem.

Uiteindelijk zaten maar drie kandidaten op de juiste plek: Bella, Ruben en Loes. De opdracht is dus niet geslaagd.

Opdracht 3

De groep komt op een terrein met allemaal grinthopen. Leuk voor de mol, maar de kandidaten moeten in een van die grinthopen een pad maken waar Art met zijn Lada doorheen moet rijden. Per 10 meter krijgen ze €500.

Jan neemt opnieuw de leiding en doet dat de gehele opdracht door. Olcay steunt hem daarin, maar Ruben probeert nog wel eens de leiding over te nemen. Wat opviel is dat Olcay weer tijdens een opdracht moest plassen en dat dat ook even goed in beeld gebracht wordt.

Als Art aan het eind van de opdracht met de Lada probeert te rijden, komt ie maar liefst 29 meter en 60 centimeter ver. Hij is aardig en het bedrag wordt afgerond naar €1500 en dan komt de pot op -€640.

De test en executie

De test wordt gemaakt in een prachtige omgeving, het lijkt wel een oude bibliotheek. Ik zou me er uren kunnen vermaken om alle boeken te ordenen. Maar goed, de test. Iedereen lijt te spreiden, behalve Jan, Emilio en Bella. Wat Stine doet is niet helemaal duidelijk, zij weet alleen dat de mol een stille leider is.

Als we de groep bij Art zien zitten voor de executie valt me gelijk iets op: een lege stoel. Art laat dan weten dat Jean-Marc uit het spel is gestapt. Er volgt dan ook geen executie en iedereen gaat door.

Wat een klap! Zou dat dan te maken hebben met de ‘wisseltruc’? Dat Jean-Marc de Mol was en hij het toch niet trok? Dat er dan nu een nieuwe Mol is? Ik vind het in ieder geval een heel heftig, maar ook wel moedig besluit van Jean-Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *