De oplichters – John Grisham

9200000079416493

Mark, Todd en Zola zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen.

Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair én de FBI. Het is een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans…

Mijn mening

John Grisham schrijft altijd fijne thrillers, die over het algemeen over recht en juridische aangelegenheden te maken hebben. ‘De oplichters’ is een iets ander verhaal en niet per se een thriller. De drie rechtenstudenten zitten zwaar in de financiele problemen en zoeken verschillende uitwegen om van hun leningen af te komen. Als ze erachter komen dat er achter de leningen en de universiteit een zwendel zit, ondernemen ze acties. Die acties zijn niet helemaal zuiver en ze komen dan ook steeds verder in de problemen.

Om heel eerlijk te zijn en gelijk met de deur in huis te vallen, kan ik je vertellen dat ik ‘De oplichters’ niet het beste boek van John Grisham vond. Op sommige momenten vond ik het ongeloofwaardig en vergezocht, hoewel ik wel door bleef lezen. Ik wilde graag weten hoe het met de drie studenten af zou lopen, maar ook het einde was niet geheel bevredigend.

‘De oplichters’ is een origineel verhaal, dat zeker. Het lijkt me bizar als je erachter komt hoe slecht je slagingskansen zijn, maar ook de leningen die zo torenhoog zijn dat je ze onmogelijk af kunt betalen, voelt bizar aan. Als John Grisham dit maar voor een klein stukje op de waarheid heeft gebaseerd, is dat bijna te gek voor woorden. Kortom, ondanks dat het verhaal misschien ongeloofwaardig aanvoelde, vond ik het wel een boek wat me aan het denken zette. Dat doet John Grisham dan wel weer goed.

Eindoordeel

‘De oplichters’ van John Grisham is zeker niet een van zijn beste boeken. Het voelt ongeloofwaardig en bizar aan, maar zet je wel aan het denken.

Specificaties

De oplichters by John Grisham
Translator: Jolanda te Lindert
Published by A.W. Bruna Uitgevers
Genres: Thriller
Pages: 392
ISBN: 9789400509122

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5a059a5b2f3bb_selected-products” products=”9200000079416493,9200000083737690″ name=”de oplichters” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Je kunt het boek ook bestellen via Bookdepository.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *