Interview David Hewson

Hewson

Afgelopen week was David Hewson, schrijver van o.a. de ‘Pieter Vos’ serie in Nederland om zijn nieuwste boek ‘De stenen engel’ te promoten. Ik had helaas geen tijd om hem live te interviewen, maar gelukkig was er nog de mogelijkheid om hem een aantal vragen via de mail te stellen. Vandaag lees je wat ik hem gevraagd heb en natuurlijk zijn antwoorden!

Als eerste moet ik bekennen dat ik nog geen van David’s boeken heb gelezen, maar er wel veel over gehoord heb. Nadat ik de synopsis van de boeken heb gelezen, kan ik echt niet wachten om erin te duiken! Dit interview diende voor mij ook om David Hewson iets beter te leren kennen.

De boeken van David Hewson spelen zich af in Amsterdam, Rome en Kopenhagen, terwijl hij zelf uit de UK komt. Ik was benieuwd waarom hij nog geen boek heeft geschreven dat zich in de UK of bijvoorbeeld Londen afspeelt.

David: ‘Er zijn al heel veel mensen die verhalen schrijven die zich in de UK afspelen, dus ik weet niet of we er nog meer nodig hebben. Maar even serieus, ik ben van mening dat het oude advies van ‘schrijf over wat je kent’ verschrikkelijk is, voor mij in ieder geval. Ik vind het fijn om te schrijven over dingen die ik niet ken. Bijvoorbeeld het schrijven over Amsterdam: ik heb er een tijd moeten wonen, moeten praten met mensen, de stad leren kennen en dan vooral de geschiedenis en de cultuur. Al het werk dat ik erin stopte, betekende dat ik Amsterdam zoals ik het ken, van het begin kon opbouwen. Ik hoop hiermee dat het daardoor meer levend en echt wordt. Als ik zou schrijven over een plaats die ik al heel lang heel goed kende, zou ik bang zijn dat ik die plaats voor lief zou nemen.

Ik wil graag weten of hij ooit een plan had om een nieuwe serie te schrijven en in welke stad die zich zou afspelen.

David: ‘Volgend jaar komt er een nieuwe Nic Costa uit, welke zich afspeelt in landelijk Calabrië, dus dat is een verandering van locatie. Maar ik wil geen nieuwe steden meer toevoegen aan mijn oeuvre, dus ik denk dat het volgende boek zich in Amsterdam zal afspelen. Ik schrijf over Rome, Amsterdam en een project in New York, dat is voor nu wel even genoeg.

Voorplat_Hewson_De stenen engel

Natuurlijk wil ik ook graag weten waar hij het liefste schrijft en waar hij het meeste tot rust komt en zonder verleidingen kan schrijven.

David: ‘Het meeste schrijf ik thuis. Ik woon op een hele rustige, landelijke locatie in Kent (UK). Maar ik lees altijd de laatste versie van mijn boeken in een gehuurde flat in Venetië, een stad met de minste afleidingen die ik ken. Ideaal om alles woord voor woord hardop te lezen.

De meeste schrijvers zijn ook fanatieke lezers, dus ik ben altijd nieuwsgierig naar hun favoriete schrijvers en het laatste boek dat ze hebben gelezen. Dat wil ik natuurlijk ook van David Hewson weten.

David: ‘Ik denk niet dat ik schrijvers op die manier beoordeel. Ik ben altijd gek geweest op Robert Graves en zijn boek ‘I Claudius’ en Ed McBain vanwege zijn misdaadverhalen. Het laatste boek wat ik las was ‘SPQR’ van Mary Beard, wat natuurlijk over Rome gaat.

Op de website van David Hewson kun je stukken lezen over schrijven. Ik wil van hem weten of hij liever mensen lesgeeft over schrijven, of dat hij liever zelf schrijft.

David: ‘Ik vind schrijven zelf veel leuker. Lesgeven kan leuk zijn, maar ik werd er na een tijdje een beetje depressief van. Er zijn zoveel mensen die naar mijn lessen kwamen die heel graag wilde schrijven, maar liever niet zelf lazen. Als je geen boeken leest, kun je ze ook niet schrijven. En alles wat je eigenlijk moet weten over schrijven kun je juist in boeken vinden.

Ik heb David zeker een stuk beter leren kennen na dit interview. Ik wil nu heel snel beginnen in ‘De stenen engel’ omdat ik erg nieuwsgierig ben geworden hoe David Amsterdam beschrijft! Heel erg bedankt David Hewson en Uitgeverij Boekerij voor dit interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *