Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder

9200000084601332

Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Mijn mening

Na ‘Judas‘ was het even rustiger rondom Astrid Holleeder, tot een vrijdag eind oktober, toen uitgevery Lebowski ineens het persbericht de deur uit deed over het nieuwe boek van haar. ‘Dagboek van een getuige’ schetst het leven van Astrid na haar getuigeverklaring tegen haar broer, Willem Holleeder. Waar ik ‘Judas’ heel intrigerend, eng en bizar vond, was ik daar bij ‘Dagboek van een getuige’ al van op de hoogte.

Dat maakt de situatie van Astrid Holleeder niet minder bizar, maar je kent als lezer haar verhaal al. Wat het wel bizar maakt, is hoe het Openbaar Ministerie met haar is omgegaan na haar getuigeverklaring. Dat gedeelte vond ik heel heftig om te lezen. In het proces tegen Willem Holleeder zijn de getuigeverklaringen een belangrijk onderdeel. Dan lijkt het ‘als normale burger’ logisch dat je die getuigen beschermt. Dat was in het geval van Astrid en haar familie niet het geval. Ze werden aan hun lot overgelaten en dat is triest.

‘Judas’ kon ik niet neerleggen vanwege de bizarre sfeer in het boek. Die heeft Astrid vastgehouden en dat is ook haar kracht van schrijven. Toch vond ik ‘Judas’ qua verhaal en opzet beter. ‘Dagboek van een getuige’ is wat het is: een dagboek. Het is soms warrig en loopt door elkaar heen. Dat vond ik op momenten jammer als lezer. Natuurlijk hou ik in mijn achterhoofd dat dit een echt dagboek is en dat dagboeken nooit lekker leesbaar zijn, maar dat miste ik wel in dit boek.

Aan de andere kant is het wel zo dat Astrid Holleeder weer een boek heeft geschreven wat voor ophef zorgt, wat je als lezer aan het denken zet en waarbij haar situatie voor mij als burger bizar overkomt. Dat vind ik haar kracht. Ik hoop voor haar dan ook dat ze haar leven weer een beetje op de rit kan krijgen en dat Justitie haar daarbij helpt. Maar dat is op dit moment maar afwachten.

Eindoordeel

Net als ‘Judas’ is ‘Dagboek van een getuige’ van Astrid Holleeder bizar, maar dan op een andere manier. Het lees wat minder intens, het is op momenten warrig, maar blijft eerlijk en rauw. Opnieuw een boek dat ik in een dag heb uitgelezen.

Specificaties

Dagboek van een getuige by Astrid Holleeder
Published by Lebowski
Genres: Waargebeurd
Pages: 272
ISBN: 9789048843510

[bol_product_links block_id=”bol_59fe2541c2c09_selected-products” products=”9200000084292478,9200000084601332″ name=”dagboek van getuige” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *