Een avondje museum met Astrid Harrewijn

IMG_20171013_200743

Ter ere van het uitkomen van ‘Vrienden voor het leven’ organiseerde uitgeverij Boekerij een avondje Stedelijk museum met Astrid Harrewijn. Astrid Harrewijn is niet alleen een geweldig verteller, maar heeft ook een bizar grote kennis van kunst en de geschiedenis.

Je vraagt je misschien af waarom er een rondleiding in het Stedelijk museum georganiseerd werd als het gaat om de boeken. De boeken in de ‘Drie vrienden‘ serie hebben allemaal op de een of andere manier te maken met het Stedelijk museum en kunst.

We begonnen de avond met een borrel in café Welling, wat vlakbij het Stedelijk museum in Amsterdam ligt. Een heerlijk Amsterdams café wat op deze avond een beetje drukker dan normaal was, want het afscheid Eberthard van der Laan was in het Concertgebouw, waar café Welling vlak achter ligt.

Na de borrel liepen we als groep (zo’n 30 bloggers en boekverkopers) naar het Stedelijk museum. Ik was er nog nooit geweest en keek echt al sinds de uitnodiging uit naar deze avond, want ik hou van kunst.

IMG_20171013_202007

Als ik je wil vertellen wat Astrid Harrewijn de anderhalf uur heeft verteld, ben ik nog wel even bezig én om eerlijk te zijn doe ik Astrid dan tekort. Zij kan heel geanimeerd en enthousiast vertellen over kunst, de Mondriaan die een vervalsing bleek te zijn, het werk van Jean Dubuffet (wat me zeker deed denken aan Keith Haring), maar ook over de invloed van directeuren op de kunstcollectie. De ene directeur houdt van bijvoorbeeld Mondriaan, de ander is gek op hedendaagse kunst.

Zo is er momenteel een tentoonstelling van Jana Euler, echte hedendaagse kunst waar ik echt totaal niks mee had. Deze tentoonstelling is opgezet met de invloed van de huidige directeur van het Stedelijk museum (als ik het goed heb onthouden!), zo zie je duidelijk welke invloed zij hebben op de collectie en tentoonstellingen.

IMG_20171013_210931

Astrid Harrewijn vertelde ons dat kunst door iedereen anders beleefd wordt en dat je sommige dingen zeker niet mooi hoeft te vinden, want dat is juist kunst. De tentoonstelling van Edward Krasinski vond ik heel bijzonder. Hij heeft door een groot deel van zijn werken gewoon blauw tape lopen, op 1.30m hoog, de plek waar bij de gemiddelde mens het hart zit. Dat zorgt voor een blauwe draad door de tentoonstelling en aan het einde van de tentoonstelling kun je ook nog een stukje humor van de kunstenaar zien.

De avond werd afgesloten met de mogelijkheid om je boek te laten signeren door Astrid Harrewijn. Ondanks dat ik best moe was na 1,5 uur door het museum sjouwen, heb ik echt zo genoten. Ik kan wel uren naar Astrid luisteren en herkende veel van haar enthousiasme uit de boeken.

Moe, maar zeker geinspireerd ging ik weer naar huis. Ik kom zeker nog een keer terug in het Stedelijk museum, want ik vond het echt een heel tof museum. Dank je wel Astrid Harrewijn en uitgeverij Boekerij voor deze zeer originele, inspirerende en interessante avond!

2 thoughts on “Een avondje museum met Astrid Harrewijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *