The hate u give – Angie Thomas

IMG_20170905_104905

Sixteen-year-old Starr Carter moves between two worlds: the poor neighborhood where she lives and the fancy suburban prep school she attends. The uneasy balance between these worlds is shattered when Starr witnesses the fatal shooting of her childhood best friend Khalil at the hands of a police officer. Khalil was unarmed.

Soon afterward, his death is a national headline. Some are calling him a thug, maybe even a drug dealer and a gangbanger. Protesters are taking to the streets in Khalil s name. Some cops and the local drug lord try to intimidate Starr and her family. What everyone wants to know is: what really went down that night? And the only person alive who can answer that is Starr.

But what Starr does or does not say could upend her community. It could also endanger her life.

Mijn mening

‘The hate u give’ stond al even op mijn verlanglijstje en voor mijn operatie besloot ik een mega bestelling te doen bij Bookdepository. Dit boek was er een van. Het is een boek met een flinke boodschap en dat moet je je wel van tevoren realiseren. ‘The hate u give’ is echt geen boek waarbij je even ontspannen op de bank zit en ontsnappen kan aan de wereld.

Ik vind het lastig om er een goede recensie over te schrijven, zonder dat ik mensen tegen hun hoofd stoot. Ben ik dan een blanke die het heel goed heeft, terwijl ik toch echt dacht dat ik best openminded ben en totaal niet discrimineer. Of is het hier in Nederland (of zelfs in mijn omgeving) gewoon niet zo heftig als in de VS? Ik weet het niet en ‘The hate u give’ heeft me daar best wel over aan het denken gezet.

Dat is toch ook wel het grootste doel van dit boek, het heeft bij mij zeker mijn ogen geopend en ondanks dat het een fictief verhaal is, is het zeker wel gebaseerd op waargebeurde situaties. Dat maakt het heftig om te lezen en ik kon het daarom ook niet in één ruk uitlezen. Ik vond het een goed opgezet verhaal, maar duidelijke tegenstellingen, waar ik het misschien niet altijd mee eens ben.

Toch vind ik dat ‘The hate u give’ eigenlijk verplicht op de boekenlijst moet komen te staan. Niet alleen omdat het goed is voor een discussie op middelbare scholen, maar omdat je duidelijk de verschillen ziet tussen verschillende leefsituaties.

Eindoordeel

‘The hate u give’ van Angie Thomas is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het zal je aan het denken zetten en laten kijken naar je eigen situatie. Heel sterk en soms ook behoorlijk heftig.

Specificaties

The hate u give by Angie Thomas
Published by Walker Books Ltd
Genres: Young Adult
Pages: 448
ISBN: 9781406372151

[bol_product_links block_id=”bol_59b3b9d055a51_selected-products” products=”9200000065943104,9200000076246446″ name=”the hate u give” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Je kunt het boek ook bestellen via Bookdepository.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *