Hemelsblauwe jas – Nicolle van den Hurk

Hemelsblauwe jas

Nicolle van den Hurk illustreert prentenboeken sinds 1991, vaak bij teksten van Ivo de Wijs. Hemelsblauwe jas is het eerste prentenboek waarbij ze ook zelf de teksten schreef. Met veel humor schrijft ze over de merel die de kat van de buren is vergeten, over een volle koektrommel die oh zo verleidelijk is, en de wind die de bomen plaagt in de herfst. Maar ook lastigere onderwerpen als een dwangneurose, verdriet of gemis schuwt Nicolle niet. Het resultaat is een schitterend prentenboek voor iedereen vanaf 6 jaar.

Binnenkant Hemelsblauwe jas

Normaal gesproken lees je op mijn blog geen recensies van prentenboeken, maar voor ‘Hemelsblauwe jas’ van Nicolle van den Hurk maak ik een uitzondering. Omdat het een prentenboek is voor iedereen vanaf 6 jaar, was ik erg benieuwd. Zeker omdat de teksten zo divers zijn, maar ook dingen bespreken die niet altijd makkelijk zijn, vond ik het een prachtboek.

Binnenkant Hemelsblauwe jas 2

De tekeningen zijn een mooie aanvulling op de teksten en passen er ook goed bij. Sommigen lijken kindertekeningen, andere zijn prachtige kunstwerken die ik zelfs op zou kunnen hangen. De stemming van de teksten worden goed weergegeven in de tekeningen en dat maakt dit boek zo bijzonder.

Als je het als volwassenen leest, ben je er zo doorheen, maar ik zou het voor het voorlezen gebruiken om kinderen te vertellen over de natuur, maar ook lastige zaken zoals een dwangneurose. Nicolle van den Hurk legt vooral het laatste zo goed uit dat het niet overkomt als vreemd, maar gewoon iets wat er bij zou kunnen horen.

Dat vind ik ook de kracht van ‘Hemelsblauwe jas’. Het heeft veel indruk op mij gemaakt en er was een gedicht over verdriet wat ik las op de dag van de brand in het flatgebouw in Londen, was zo paste bij mijn gevoelens dat ik er steun uit haalde. De kracht van woorden en tekeningen laat Nicolle van den Hurk heel goed overkomen in dit boek.

Eindoordeel

Sla als volwassene ‘Hemelsblauwe jas’ van Nicolle van den Hurk niet over. Laat je niet afschrikken door het feit dat het een prentenboek is. De tekeningen en teksten zijn krachtig, maken indruk en geven steun, en niet alleen voor kinderen. Een prachtboek!

Specificaties

Hemelsblauwe jas by Nicolle van den Hurk
Published by Karmijn
Genres: Prentenboek
ISBN: 9789492168146

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

2 thoughts on “Hemelsblauwe jas – Nicolle van den Hurk

  1. Wat mooi om te lezen wat je er allemaal uit hebt gehaald.
    Als je grote onderwerpen bekijkt als een kind, kun je het soms inderdaad beter bespreekbaar maken.
    Ik ben erg blij met je recensie en hoop dat veel volwassene en kinderen van het boek zullen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *