Dinsdag doordacht #2

Laantje

Vandaag wil ik het hebben over angst en piekeren. Misschien niet een heel leuk onderwerp, maar wel een waar ik momenteel veel mee bezig ben. Ik ben een piekeraar, altijd geweest en dat zal ik ook altijd zijn. Maar piekeren kan ook te ver gaan. Wat als je jezelf bijna ziek maakt van het piekeren? Hoe moet je daarmee omgaan?

Iedereen piekert wel eens, misschien over een relatie, over je financien, het is normaal om je af en toe zorgen te maken. Maar overpiekeren is iets wat niet gezond is én je zelfs kan belemmeren in je dagelijks leven. Piekeren over zaken waar je niets aan kunt doen of aan kunt veranderen is onnodig. Probeer dat maar eens aan een piekeraar te vertellen.

Een voorbeeld: wij hebben vorig jaar een lekkage gehad. Klote en het nam een hoop zooi en geregel met zich mee. Gelukkig was het de verantwoording van de VVE en niet van mij als eigenaar. En uiteindelijk is het opgelost en ben ik verzekerd voor mijn eigenaarsdeel. Dat maakt niet weg dat ik er nu nog over kan piekeren. Rationeel kan ik uitleggen dat een lekkage buiten mijn schuld kan gebeuren, ik ervoor verzekerd ben en het geen levensbedreigende situatie zal zijn. Irrationeel kan ik het op sommige dagen niet loslaten.

Vorige week schreef ik over meditatie. Dat is niet helemaal zonder reden, want het piekeren over van alles en nog wat brengt een hoop onrust en stress met zich mee. Ik gebruik meditatie om ’s avonds voor het slapen gaan tot rust te komen. Ik kan zo beter slapen, maar ook helpen die ademhalingsoefeningen mij als mijn angst en piekeren teveel worden. Ik doe een paar ademhalingsoefeningen om even te ‘gronden’ en rustig te worden.

Ik gaf al eerder op mijn blog aandacht aan dit onderwerp, hier en hier. Toch blijft dit met regelmaat een onderwerp waar ik ‘last’ van heb.

Gisteren was ik bij de huisarts (voor iets anders) en kwam dit ook naar boven. Nu ga ik binnenkort met een therapeut aan de slag om hiermee om te gaan. Ik hoop met deze blog degenen die er net zoveel last van hebben als ik, te vertellen dat het oké is en het zeker iets is waar je mee om kan leren gaan. Hulp vragen is een grote stap, maar het kan je wel helpen om een veel leuker leven te leiden, zonder al dat gepieker en gestress. En dat ben jij waard. Geloof mij maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *