De dagboeken van Cassandra Mortmain – Dodie Smith

IMG_20170424_150300_245

‘Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.’ De openingszin van De dagboeken van Cassandra Mortmain is onvergetelijk. In het boek, dat geheel in de ikvorm is geschreven, ontmoeten we de scherpzinnige en humoristische Cassandra Mortmain. Ze is 17 jaar, en woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel. Haar vader schreef ooit een bestseller,
maar slijt sindsdien zijn dagen door detectives te lezen in zijn studeerkamer. De familie, waaronder stiefmoeder Topaas, zus Rose en broer Thomas, moet zien rond te komen van … niets.
Cassandra verdrijft de tijd door haar dagelijkse belevenissen en observaties op te schrijven in een aantal dagboeken. Al was haar leven al nooit saai te noemen, door de komst van een rijke Amerikaanse erfgenaam op het naastgelegen kasteel wordt haar leven opeens behoorlijk overhoop gegooid.

Mijn mening

De cover van ‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’ van Dodie Smith vind ik echt prachtig en daardoor wilde ik het boek graag lezen. Daarnaast schreef Dodie Smith nog één ander boek dat iedereen denk ik wel kent: 101 Dalmatiërs. De quote van J.K. Rowling op de voorkant is veelbelovend en ik kon niet wachten om hierin te beginnen.

Cassandra Mortmain heeft een leven wat voor ons in de huidige tijd bijna niet voor te stellen is. Een leven in een kasteel, zonder geld, dat kon ik me niet voorstellen. Toch hebben Cassandra en ik zeker wat gemeen: de puberteit. Ze gaat door onzekerheden, verliefdheid en geheimen en die zijn heel herkenbaar. Daarnaast is de vorm waarin ‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’ geschreven is heel toegankelijk. Je krijgt vanaf het begin gelijk een band met Cassandra en haar toch wel gekke familieleden.

Ondanks dat de familie Mortmain weinig tot niks te besteden heeft, betekent dat niet dat haar leven saai is. Integendeel. Ze beleven genoeg en het wordt alleen maar leuker als de rijke erfgenamen in het verhaal komen. Die zorgen voor een hoop onrust en vertier en dat maakt het verhaal nog boeiender.

Tijdens het lezen heb ik regelmatig moeten grinniken, heb ik soms wel een traantje weggepinkt en voelde ik alsof Cassandra (en de rest van de Mortmains) een deel van mijn eigen familie was. Dodie Smith heeft haar personage geweldig neergezet en kent ieder karakter in het boek van haver tot gort. Toch wist ze mij regelmatig te verrassen met de acties van de personages en dat zorgde ervoor dat het boek van begin tot eind zo vermakelijk is. Ik kan me totaal vinden in de mening van J.K. Rowling.

Eindoordeel

‘De dagboeken van Cassandra Mortmain’ is een ontroerend en grappig boek, dat al snel een van mijn favorieten is geworden. Cassandra voelt als familie en Dodie Smit wist me regelmatig te verrassen.

Specificaties

De dagboeken van Cassandra Mortmain by Dodie Smith
Translator: Hannie Tijman
Published by Karmijn
Genres: Young Adult
Pages: 368
ISBN: 9789492168061

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5909a4bf479b0_selected-products” products=”9200000046796626″ name=”cassandra mortmain” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *