De gave van Hanna Mendel – Suzy Zail

9200000036134862

Hanna speelt de sterren van de hemel. Maar redt het ook haar leven? 1944. De Hongaarse Hanna Mendel heeft een droom. Ze wil net zo’n beroemde pianiste worden als Clara Schumann. Haar toelatingsbewijs voor het conservatorium belooft in ieder geval een mooie toekomst. Maar op een dag wordt haar getto leeggeruimd en moet ze op transport naar Auschwitz, samen met haar familie. In het kamp blijft haar talent niet onopgemerkt. Ze wordt gesommeerd op auditie te komen bij de sadistische kampcommandant; haar pianospel betovert hem. Vanaf dat moment wordt ze elke dag in zijn huis verwacht en moet ze naar believen voor hem spelen. Soms de hele dag, soms helemaal niet, omdat zijn hoofd er niet naar staat. Elke dag is er de angst dat ze een faux pas maakt. Als ze verliefd wordt op de zoon van de kampcommandant wordt haar leven nog gecompliceerder; kan dat eigenlijk wel, verliefd zijn op de vijand?

Mijn mening

Rond deze tijd van het jaar lees ik vaak oorlogsromans, niet alleen omdat deze boeken dan uitkomen, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat verhalen over de Holocaust gelezen worden. Zeker met hoe de wereld er nu uit ziet, vind ik het belangrijk om deze, en verhalen over andere oorlogen, te blijven lezen.

Het is heftig, dat weet ik van tevoren en toch word ik elke keer weer geraakt door deze verhalen. Niet alleen omdat ze zo heftig zijn, maar omdat de auteurs die hierover schrijven, ze zo realistisch neerzetten. ‘De gave van Hanna Mendel’ is een fictief verhaal over een Joods meisje dat in Auschwitz terecht komt en door piano te spelen misschien wel kan overleven. Een ontroerend verhaal, waarin Suzy Zail keuzes naar voren brengt waar je nog lang over na zult denken.

Wat zou jij doen om te overleven? Zou jij, als je zo goed kon pianospelen, dit ook doen om te zorgen dat je extra eten krijgt? Hoe ga je om met een verliefdheid op iemand wiens vader zich onmenselijk gedraagt? Deze en andere vragen blijven door je hoofd spoken terwijl je dit boek leest. Suzy Zail heeft dit fictieve verhaal van Hanna zo realistisch geschreven. Natuurlijk weet ik niet hoe het in Auschwitz was, maar door dit soort verhalen kun je je het een beetje voorstellen.

Regelmatig moest ik dit boek opzij leggen, gewoon omdat het heftig is. Toch las ik het binnen een dag uit, omdat het me zo raakte. Ik wilde weten of Hanna het overleefde, maar ook werd ik keer op keer geraakt door de gedetailleerde omschrijvingen van het leven in een kamp.

Eindoordeel

‘De gave van Hanna Mendel’ staat misschien bij de young adult boeken, maar is ook voor volwassenen een aanrader om te lezen. Ontroerend, heftig en zeker een boek waar je langer over na zult denken.

Specificaties

De gave van Hanna Mendel by Suzy Zail
Translator: Hannie Tijman
Published by Karmijn
Genres: Young Adult
Pages: 208
ISBN: 9789492168023

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_59047fe736e0a_selected-products” products=”9200000036134862″ name=”hanna mendel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *