Interview met Marina Folkers

blogtour schema 1

Vandaag doe ik mee aan de blogtour voor het boek ‘Zoektocht terug’ van Marina Folkers. Je leest in dit interview met haar over het schrijven van het boek, maar ook stel ik haar wat persoonlijke vragen. Als je aan benieuwd bent naar het boek zelf, kun je morgen mijn recensie lezen op mijn blog!

‘Zoektocht terug’ speelt zich af in Londen en Cornwall, waarom heb je voor deze twee plekken gekozen? Heb je een speciale band met deze twee plekken?

Londen is mijn favoriete stad en de verhalen komen op mij af als ik daar ben of met Londen bezig ben. Ik heb wel geprobeerd om verhalen in Nederland te situeren, maar op de een of andere manier werkt dat niet goed voor mij. Daarnaast lees ik zelf ook graag boeken die zich in Londen afspelen. En je moet toch schrijven wat je zelf wilt lezen?

Hoe Cornwall op mijn pad is gekomen, weet ik niet meer precies. Ik hou van de zee, het zit ook een beetje in mijn naam, misschien komt het daar wel van ;-) Het stukje strand in mijn boek is gebaseerd op een bestaand strand waar ik ooit een foto van tegen ben gekomen. En van het een komt het ander…

Het voelde voor mij of de personages meer Brits waren dan Nederlands, heb je daar bewust voor gekozen?

Niet in de zin dat ik dacht: nu moet in Engelse personages creëren. Maar als ik een verhaal in een ander land wil laten afspelen, is het voor mij vanzelfsprekend dat de personen in het verhaal Engels zijn. Ik probeer dan in de huid van een Engels persoon te kruipen, op dezelfde manier als ik in de huid kruip van een zanger, wanneer ik daarover schrijf. Goed om te horen dat jij het gevoel hebt gekregen dat ze Brits zijn.

Omdat ‘Zoektocht terug’ zich in Engeland afspeelt, zou je je boeken ook in het Engels uit willen geven?

Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar dat is niet zo makkelijk. Er zou dan eerst een Engelse uitgever mijn boek moeten willen uitgeven, die vervolgens het boek laat vertalen. Als je weet hoe moeilijk het is om je boek in Nederland uitgegeven te krijgen, dan weet je dat het des te moeilijker is om een uitgever uit een ander land zover te krijgen. Het zou heel misschien kunnen lukken als ‘Zoektocht terug’ een megasucces gaat worden :)

Met welk personage uit ‘Zoektocht terug’ kun je je het meest identificeren?

Moeilijke vraag. Ik kan me wel gauw met iemand identificeren omdat ik een groot inlevingsvermogen heb. Als ik iemand moet kiezen, dan kies ik voor Caitlin. In de allereerste plaats omdat zij een vrouw is, maar ook haar onzekerheid herken ik wel bij mijzelf.

Welk stuk uit het boek (zonder spoilers weg te geven natuurlijk!) vond je het moeilijkst om te schrijven?

Zonder twijfel: het begin. Ik was namelijk met dit boek begonnen vóór mijn debuut ‘Faye en Sean, a love story’, maar het liep niet lekker. Toen kreeg ik ineens een ander idee, wat ik in het kort wilde noteren om er later mee verder te gaan. Ik kon echter niet stoppen met dat nieuwe idee en ik bleef schrijven. Hier is ‘Faye en Sean’ uit ontstaan.
Na ‘Faye en Sean’ wilde ik het eerste idee weer oppakken, maar nog steeds liep ik ermee tegen een muur. Uiteindelijk heb ik besloten de hoofdpersoon te deleten om er een andere persoon voor in de plaats te zetten. Dat was Caitlin. Maar nu kwam ik voor het volgende probleem te staan: Caitlin nam namelijk haar eigen verhaal met zich mee, waardoor ik toch ook het verhaal moest aanpassen. Van het oorspronkelijke idee is niet veel meer overgebleven, maar ik ben heel blij met het resultaat. Ik hoop dat de lezers net zo blij zullen zijn met ‘Zoektocht terug’.

En als laatste een iets persoonlijkere vraag: waar word jij gelukkig van en waar haal je je inspiratie vandaan?

Dat is niet zo moeilijk: muziek! Muziek is heel belangrijk voor mij en daar kan ik ontzettend van genieten. Als inspiratiebron is het Londense duo The Luck essentieel voor mij. Behalve mij inspireren met hun muziek, hebben ze mij ook inhoudelijk geholpen met ‘Faye en Sean’. Ik kon bij hen terecht met al mijn vragen over muziek in de breedste zin van het woord, zodat Sean voor mij echt tot leven kwam.
Er is mij wel eens gevraagd wat belangrijker voor mij is: schrijven of muziek. Dan moet ik toch echt ‘muziek’ zeggen…

Na deze vragen heb ik nog korte dillema’s aan Marina voorgelegd.

Barneveld of Londen?

Het wonen in Barneveld bevalt me heel goed, maar ik zou toch ook wel wat vaker naar Londen willen.

Louise of Evie?

Evie. Ze is zo lekker spontaan!

Max of Steven?

Lees het boek, dan weet je het :)

Koffie of thee?

Ik drink de hele dag door thee, maar een latte macchiato is een favoriete traktatie!

Lezen of schrijven?

Soms heb ik van die leeswoedes en verslind ik het ene boek na het andere, maar soms zit ik zo diep in mijn eigen verhaal, dat ik daar geen ruimte voor heb in mijn hoofd.

Faye en Sean of Zoektocht terug?

Toen ik klaar was met Faye en Sean dacht ik dat ik vast niet zo veel van nieuwe personages zou houden, maar niets is minder waar. Ik kan dan ook echt niet kiezen. Ze zijn allebei een deel van mij.

Tijdens het schrijven: muziek of stilte?

Zoals ik bij een eerdere vraag al aangaf, is muziek heel belangrijk, ook tijdens het schrijven. Toch zijn er ook momenten waarop ik absolute stilte om mij heen wil.

Dankjewel voor je leuke vragen, Femke!

Ik vind het erg leuk om te lezen dat de inspiratie die Marina heeft zich laat leiden door muziek en de dingen om haar heen. Boeiend en zeker een leuke toevoeging als je ‘Zoektocht terug’ nog gaat lezen! Dank je wel voor het leuke interview, Marina.

2 thoughts on “Interview met Marina Folkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *