Op de rand van niets – Corinne Duyvis

Corinne Duyvis Op de rand van niets

Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen.

Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

Mijn mening

Toen ik de beschrijving van ‘Op de rand van niets’ las, wist ik dat dit boek intrigerend zou zijn. Dat Denise, de hoofdpersoon in dit boek, autistisch is maakt het bijzonder. ‘Op de rand van niets ligt tussen distopisch en scifi in maar is ook heel realistisch. Het speelt zich af in Amsterdam en dat vond ik zo tof om te lezen. Dat Amsterdam nog gedeeltelijk hetzelfde is zorgt ervoor dat je gelijk in het verhaal zit.

De combinatie van een soort futuristisch Amsterdam, wat toch nog herkenbaar is, met dilemma’s die je zelf zo zou kunnen hebben, zorgt voor een bijzonder verhaal. ‘Op de rand van niets’ laat niet alleen zien hoe nieuwe situaties lastig zijn als je autistisch bent, maar geeft ook een kijkje in de gedachten van een autistisch persoon. Vooral dat stukje vond ik heel interessant. Samen met de lastige dilemma’s (hoe ver ga je om je eigen leven te redden, ten koste van anderen) zorgt het ervoor dat ‘Op de rand van het niets’ een heel ander boek is dan ik had verwacht.

Op de een of andere manier had ik een soort Hunger Games-achtig verhaal verwacht, maar dit is zoveel beter. Het zit vol met diepe gedachtes, het zet je aan het denken en er zit een soort onderhuidse spanning in waardoor je wilt weten hoe het met Denise zal aflopen.

Ik heb van begin tot eind onwijs genoten van dit boek, hoewel ik wel het gevoel had dat er heel veel gebeurde in maar een paar dagen. Dat vond ik persoonlijk iets minder, maar verder zit het verhaal gewoon heel goed in elkaar.

Eindoordeel

‘Op de rand van niets’ van Corinne Duyvis haalt bijzondere dilemma’s naar voren. Combineer dat met een interessante hoofdpersoon en het boek zal je zeker aan het denken zetten. Boeiend tot de laatste pagina!

Specificaties

Op de rand van het niets by Corinne Duyvis
Translator: Angelique Verheijen
Published by HarperCollins Nederland
Genres: Young Adult
Pages: 352
ISBN: 9789402723007

[bol_product_links block_id=”bol_58da20d14e0e9_selected-products” products=”9200000071595594,9200000072171890″ name=”op de rand van het niets” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Op de rand van niets – Corinne Duyvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *