Interview met Sarah Jio

Sarah Jio

Afgelopen zaterdag was niet alleen het Best of Romance evenement, georganiseerd door Uitgeverij Boekerij, maar mocht ik ook auteur Sarah Jio interviewen.

Sarah was in Amsterdam om haar Nederlandse boek ‘De geheimzinnige tuin’ te promoten. Het is een beetje verwarrend want dit is haar derde boek in Nederland en op het moment is ze bezig met het schrijven van haar tiende boek! Haar boeken zijn vertaald in 31 landen, ze is een New York Times bestselling author en ze is ongelooflijk popular in Turkije.

Voordat ze boeken ging schrijven was ze journalist en schreef ze voor grote tijdschriften als Glamour, Oprah magazine en het Dr Oz tijdschrift. Sarah schrijft soms nog artikelen, maar dit zijn meer persoonlijke stukken.

Ik vroeg Sarah of ze het naar haar zin had in Amsterdam. ‘Amsterdam doet me vaak denken aan Seattle (haar woonplaats), de bloemen en planten zijn bijna gelijk. Ik ben naar het tulpenmuseum geweest en ik zou de geschiedenis van de tulp zo kunnen gebruiken in een van mijn boeken. Ik zou daar graag meer over willen weten!’.

Sarah houdt van koken dus wilde ik natuurlijk weten wat haar favoriete gerecht is. ‘Ik vind het geweldig om vegetarische pasta te maken, met heel veel groentes erin. Mijn jongens (Sarah heeft drie zoons) houden er zelfs van, ze zijn op dit moment echt gek op broccoli’. Maar koken was niet zo vanzelfsprekend vlak na haar scheiding. Tijdens haar huwelijk kookte ze vooral om haar man te plezieren en toen dat wegviel, stopte ze met koken. Maar haar liefde voor koken is weer terug en dat kun je ook zien in haar boeken, waar ze zelfbedachte recepten in gebruikt.

We hebben het over haar boek ‘De geheimzinnige tuin’ en ik vraag haar naar de setting (een Brits landhuis). Dit was helemaal door Sarah bedacht. Ze is gek op haar oma’s liefdesleven en ook op tuinen. Het boek is opgedragen aan haar moeder, omdat zij verantwoordelijk is voor de liefde voor bloemen die Sarah heeft. Toen Sarah opgroeide stonden er twee camelia’s bij de voordeur van haar ouderlijk huis, die hebben bijgedragen aan de inspiratie voor dit boek. ‘Ik was altijd al gek op schrijven, dit deed ik al vanaf mijn zevende. Toen maakte ik mijn eigen krant en bezorgde die in de buurt waar ik woonde. Het eerste boek dat ik schreef was erg commercieel en is nooit uitgebracht. Pas toen ik vanuit mijn hart ging schrijven en het verhaal vertelde waar ik verliefd op was, veranderde mijn manier van schrijven’.

Als Sarah begint met schrijven van een boek, weet ze al wat de titel is én heeft ze het laatste hoofdstuk al geschreven. Sarah vindt het prettig om naar het einde toe te werken en zegt dan ook ‘Het is heel bevredigend om ‘Het einde’ op te schrijven als je verder nog bijna niks op papier hebt staan!’.

Op dit moment is Sarah bezig met schrijven van haar tiende boek, waar ze nog niets over kan loslaten, behalve dat ze tijdens het schrijven kippenvel kreeg, omdat het zo goed is. Het is een van haar favoriete verhalen tot nu toe, maar het schrijven gaat een stuk minder makkelijk na haar scheiding. ‘Het is het hele ‘tortured artist’ gevoel, toen het in mijn huwelijk slecht ging, was schrijven een soort uitvlucht. Nu ben ik gelukkig en is het schrijven een stuk moeilijker’. Maar Sarah begrijpt haar personages wel beter na de rottijd waar ze doorheen is gegaan.

Voor het interview nam ik een kijkje op haar website, waar ik las dat ze een wood voor 2017 bedacht had, wat ze meer wilde naleven. Haar woord voor 2017 is ‘Grace’ (gratie of dankbaarheid) en ik wil graag weten hoe ze dat in de praktijk brengt. ‘Ik wil niet zo hard voor mezelf zijn dit jaar. Ik ben heel aardig voor anderen en wil dat voor mezelf ook zijn. Ik wil niet meer zo obsessief perfectionistisch zijn en gewoon echt zijn richting mijn vrienden en familie. Het is ook belangrijk om even te stoppen en te ademen op momenten dat ik het heel erg druk heb of alles me overweldigd. Het komt echt wel goed uiteindelijk. En dat wil ik mijn oudste zoon nu ook leren, om dingen op een positieve manier te bekijken. Ik wil dat mijn kinderen dankbaar zijn maar ook hun eigen persoonlijkheden worden’.

En toen was het alweer tijd om afscheid te nemen. Ik vond het heel erg leuk om Sarah te leren kennen en natuurlijk kon ik het niet laten om een selfie met haar te nemen!

IMG_20170325_171419_793

Na het interview was het voor mij tijd om even op het terras van P.King te gaan zitten, te lunchen en te kletsen met net aangeschoven bloggers. Daarna gingen we het café in voor een presentatie van uitgeefdirecteur Maaike le Noble van Boekerij.

Maaike Best of Romance

Maaike vertelde kort over het stukje ‘Best of Romance’ van uitgeverij Boekerij. Dit idee is opgezet om liefhebbers van de romantische verhalen bij elkaar te brengen, maar ook als uitgeverij meningen van lezers te krijgen over bijvoorbeeld omslagen. Maar ook vertelde Maaike over hoe een uitgeverij werkt, dat ze van alle manuscripten die binnenkomen in ieder geval iets lezen, en dat manuscripten die worden uitgegeven helemaal niet perfect zijn. De meesten worden redelijk vaak herschreven en dat is een heel proces waar doorheen gegaan wordt. De omslagen van boeken worden in overleg met de schrijvers ontworpen, maar moeten ook wel in het genre passen.

Schrijfsters

Bij de presentatie waren ook schrijfsters Petra Dollinga, Michelle Visser, Charlotte de Monchy en Marieke Woudstra aanwezig. Zij vertelden kort over hun boeken, het schrijfproces en de inspiratie. Bij allevier de schrijfsters kwam er duidelijk uit dat zij een passie hadden voor het schrijven. Michelle Visser heeft vooral een passie voor geschiedenis en probeert dat ook zeker terug te laten komen in haar boeken. Marieke Woudstra woont een groot deel van het jaar in een dorpje in Portugal en gebruikt de dorpsbewoners ook als inspiratie voor de hoofdpersonen in haar boeken. Charlotte de Monchy is gek op Ierland, maar besluit toch haar derde roman in Amsterdam te laten plaatsvinden. Petra Dollinga is door een studievriend van haar bij Boekerij binnengekomen en heeft haar debuut (nu in de winkel!) in de zomer van 2015 geschreven.

Carla en Sarah

Na deze presentatie werd Sarah Jio door schrijfster Carla de Jong geinterviewd en kreeg iedereen haar boek, dat ze gelijk konden laten signeren. Het was echt superleuk om zo een kijkje te nemen bij uitgeverij Boekerij, wat meer te horen over de auteurs die zij uitgeven én Sarah Jio te interviewen.

Bijzonder veel dank aan Jorien en Maaike voor het organiseren van de dag en de kans om Sarah Jio te interviewen.

[bol_product_links block_id=”bol_58d7b9f6be4e6_selected-products” products=”9200000071399338,9200000071379921,9200000040681565,9200000022376621,9200000026240441″ name=”best of romance” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *