Zo goed als nieuw – Debra Oswald

9200000072171769

Sully – Sullivan – Moss was ooit een charmante ‘underachiever’, maar is inmiddels gewoon een loser. Zijn familie en vrienden hebben de hoop al opgegeven dat het nog wat wordt met hem – en hijzelf eigenlijk ook. Als hij in het ziekenhuis belandt komt hij tot een nieuw inzicht: zijn organen zijn eigenlijk nog zo goed als nieuw, zonde om daar niets mee te doen. Hij besluit een nier te doneren aan een vreemde. Maar om zijn plan te laten slagen moet hij aan allerlei eisen voldoen: geen alcohol meer, fit worden, een baan vinden. En dat is Sully tot nog toe nog nooit gelukt. Zal het dit keer anders zijn?

Mijn mening

Je zou dit boek kunnen vergelijken met ‘Het Rosie Project’, maar nee, ik vond het er niet echt op lijken. Ja, er zijn wat kleine vergelijkingen, maar waar ik fan ben van ‘Het Rosie Project’ was ik minder fan van ‘Z.G.A.N.’. Sully is vooral een hoofdpersoon die egoistisch is, heel goed kan zeuren en de schuld bij anderen neer kan leggen. Hij neemt geen verantwoording voor zijn eigen leven.

Zijn nierdonatie komt over als een hele nobele actie, maar hij doet dit echt alleen voor zichzelf. Het lijkt erop alsof hij niks veranderd en dat hij lekker door blijft gaan met wat hij deed en dus snapte ik het doel van het boek niet helemaal. Natuurlijk loopt het anders af, maar ik ergerde me tijdens het lezen gewoon zo erg aan Sully dat dat het verhaal niet veel goeds heeft gedaan.

Dat vind ik jammer want als Sully iets minder eikelig was geweest, had het een heel leuk verhaal geweest. Maar ik kon me er lastig overheen zetten en heb me dus door het verhaal heen geworsteld. Gelukkig zaten er nog andere personages in die me wel boeide en vond ik het jammer dat die minder ruimte hadden in het boek.

Eindoordeel

Omdat Sully, de hoofdpersoon van Z.G.A.N. me heel erg irriteerde, moest ik me door het boek worstelen en viel het me een beetje tegen. Jammer want het verhaal had zoveel beter kunnen zijn!

Specificaties

Z.G.A.N. by Debra Oswald
Translator: Mechteld Jansen
Published by De Fontein
Genres: Roman
Pages: 320
ISBN: 9789026140433

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_58ca8b825a89a_selected-products” products=”9200000072171769″ name=”zgan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *