Achtste groepers huilen niet – Jacques Vriens

achtstegroepers-lichtblauw-693x1030

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!

Mijn mening

Ook dit jaar heeft de stichting ‘Geef mij maar een boek’ een boek uitgegeven voor maar €2,00. Je kunt het boek niet online kopen, maar je moet ervoor naar je lokale boekhandel. Vorig jaar gaven ze ‘Oorlogswinter‘ uit en dit jaar is het ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

‘Achtste groepers huilen niet’ is een jeugdboek, maar ik kon me het verhaal niet herinneren. Ik weet niet of ik het gelezen heb of dat ik net te oud was toen het boek oorspronkelijk uit kwam, maar het verhaal kwam me niet bekend voor.

Jacques Vriens was leraar op de basisschool en dat kun je aan de schrijfstijl wel merken. Het is niet per se belerend, maar je kunt wel dat lerarentoontje eruit halen. Daar is niks mis mee, maar ik vond het wel opvallend. Ondanks dat het boek oorspronkelijk in 1999 uit is gekomen, merk je dat bijna niet tijdens het lezen, op wat kleine details na. Dat vind ik erg knap en bijzonder, dat ‘Achtste groepers huilen niet’ al redelijk oud is maar toch nog passend in onze tijd.

Het einde van ‘Achtste groepers huilen niet’ had ik op de een of andere manier niet aan zien komen en vond ik dan ook behoorlijk heftig. Ik heb ook wel een flinke traan weg zitten pinken!

Eindoordeel

Ondanks dat ‘Achtste groepers huilen niet’ een ouder verhaal is, is het zeker niet gedateerd. Goed geschreven, boeiend én ontroerend. Ga zeker even langs je boekwinkel om ‘m te kopen (zolang de voorraad strekt!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *