The miniaturist – Jessie Burton

IMG_20170122_103716

On a brisk autumn day in 1686, eighteen-year-old Nella Oortman arrives in Amsterdam to begin a new life as the wife of illustrious merchant trader Johannes Brandt. But her new home, while splendorous, is not welcoming. Johannes is kind yet distant, always locked in his study or at his warehouse office leaving Nella alone with his sister, the sharp-tongued and forbidding Marin.

But Nella’s world changes when Johannes presents her with an extraordinary wedding gift: a cabinet-sized replica of their home. To furnish her gift, Nella engages the services of a miniaturist an elusive and enigmatic artist whose tiny creations mirror their real-life counterparts in eerie and unexpected ways . . .

Johannes’ gift helps Nella to pierce the closed world of the Brandt household. But as she uncovers its unusual secrets, she begins to understand—and fear—the escalating dangers that await them all. In this repressively pious society where gold is worshipped second only to God, to be different is a threat to the moral fabric of society, and not even a man as rich as Johannes is safe. Only one person seems to see the fate that awaits them. Is the miniaturist the key to their salvation . . . or the architect of their destruction?

Mijn mening

Ik moest echt heel erg veel moeite doen om in ‘The miniaturist’ van Jessie Burton te komen. Ik las het boek in het Engels, maar het speelt zich af in Amsterdam in de 17e eeuw, met Nederlandse namen en termen. Dat vond ik zo gek dat ik er maar moeilijk in kon komen en het zelfs een paar keer opzij heb gelegd.

Toen ik er eenmaal in zat, werd het verhaal ontroerend, boeiend en zat er een magisch tintje aan. Toch raakte het me pas op het einde, omdat het anders was dan ik had verwacht. Het is niet per se een boek dat ik normaal gesproken opgepakt zou hebben. De cover heeft me verleid en ik denk dat ik daardoor een verkeerde indruk van het verhaal heb gekregen.

Ik had meer magie of fantasy verwacht en dat was het uiteindelijk niet. De verhaallijnen voelde voor mij onaf en ik had het boek oorspronkelijk 4 sterren gegeven, maar bij het schrijven van deze recensie heb ik het boek toch maar 3 sterren gegeven. Er is zoveel wat voor mij beter uitgewerkt had kunnen worden, wat ik miste in dit boek, dat alleen het einde een hoop goedmaakte. Dat raakte me heel erg, maar uiteindelijk niet genoeg om het met 4 sterren te beoordelen. Jammer, want het had echt heel veel potentie. Jessie Burton heeft die wat mij betreft niet waargemaakt.

Eindoordeel

‘The miniaturist’ van Jessie Burton had een hoop potentie maar heeft dit niet waargemaakt. Het einde was zeker ontroerend, maar het verhaal was compleet anders dan ik had verwacht.

Specificaties

The miniaturist by Jessie Burton
Published by Pan Macmillan
Genres: Historische roman
Pages: 400
ISBN: 9781447250890

[bol_product_links block_id=”bol_58b98f2d1cd84_selected-products” products=”9200000040510934,9200000034535222″ name=”jessie burton” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *