Niet wat jij denkt – Jiami Jongejan

9200000059982947

De 16-jarige Jiami Jongejan is een van de succesvolste bloggers en YouTubers in Nederland. Haar blog jiami.nl trekt maandelijk 210.000 unieke bezoekers, op haar YouTube-kanaal heeft ze ruim 160.000 abonnnees.
Wie denkt dat haar succes haar is komen aanwaaien, heeft het mis. Op haar website blogde ze behalve over fashion en lifestyle openhartig over haar worsteling met anorexia. In dit boek vertelt Jiami openhartig hoe ze de strijd tegen deze eetstoornis overwon.

Jiami won met haar blog de Gouden Apenstaart en de European Award for Best Content for Kids. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Jongere van het Jaar.

Mijn mening

Ik moet eerlijk zeggen dat ik, toen ik hoorde dat Jiami Jongejan een boek uit ging brengen, een beetje sceptisch was. Weer een blogger die een boek gaat schrijven, dit zal wel niet veel soeps zijn. Ik zag dit boek bij de bibliotheek en besloot het mee te nemen. En ik begon erin en had het twee uur later uit.

Mijn mening na die twee uur was compleet omgeslagen. Jiami Jongejan is 16 jaar en als je dit boek hebt gelezen, bewonder je haar. Voor haar leeftijd is ze heel volwassen en dat is alleen maar logisch als je leest over wat ze overwonnen heeft. Ik heb meerdere malen tijdens het lezen met tranen in mijn ogen gezeten. Het is zo heftig om te lezen.

‘Niet wat jij denkt’ is opgedeeld in witte en zwarte pagina’s. In het begin zijn er meer zwarte pagina’s omdat dit letterlijk de zwarte bladzijdes in Jiami’s leven zijn. Dit zijn vooral dagboek-achtige pagina’s waarbij Jiami openhartig verteld over hoe zij zich voelt tijdens de heftigste dagen van haar eetstoornis. Ze vermeld daarbij ook vaak haar gewicht en dat vond ik vooral heel heftig. Doordat het dagboek-achtige pagina’s zijn voelt het heel rauw en eerlijk, maar ook confronterend.

De ondertitel van ‘Niet wat jij denkt’ is ‘Hoe bloggen en youtube mijn leven met anorexia veranderden’, wat ik wel een beetje misleidend vond. Ik snap dat bloggen en youtube een lichtpuntje in de donkere dagen waren voor Jiami, maar ik had eigenlijk gedacht dat het meer over bloggen en youtube zou gaan. Ook de toevoeging van haar blogposts had wat mij betreft niet gehoeven, deze kun je immers al op haar blog lezen.

Maar ondanks die twee kleine minpuntjes vond ik het boek verrassend en heb ik des te meer respect voor Jiami gekregen. Ik hoop dat zij vele jonge meisjes helpt met inzien dat een eetstoornis iets is waar je hulp bij kan (en moet!) vragen.

Eindoordeel

‘Niet wat jij denkt’ van Jiami Jongejan is niet een dertien in dozijn boek van een blogger, integendeel. Het is een rauw, eerlijk en soms wat heftig verhaal over hoe Jiami om is gegaan met haar eetstoornis.

Specificaties

Niet wat jij denkt by Jiami Jongejan
Published by Luitingh-Sijthoff
Genres: Biografie, Young Adult
Pages: 224
ISBN: 9789024574162

[bol_product_links block_id=”bol_58ad59788be9d_selected-products” products=”9200000059982947″ name=”niet wat jij denkt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *