Dagboek van een provincievrouw – E.M. Delafield

9200000064068420

E.M. Delafield was een meester in hilarische beschrijvingen van alledaagse gebeurtenissen. Van het planten van bloembollen (wat dramatisch mislukt) tot de buurvrouw die onverwacht op de stoep staat (en overal een mening over heeft) tot de relatie met haar lieve maar ietwat sullige echtgenoot (die elke avond achter The Times in slaap valt), alles weet ze met rake observaties en droge humor te brengen. Het is verrassend dat een boek dat in 1930 werd geschreven nog zo actueel kan zijn: de gevoelens van het hoofdpersonage zijn zeer herkenbaar en de humor is onveranderd aantrekkelijk. Daarnaast geeft het boek een interessant inkijkje in het leven van Delafield zélf, want het is voor een groot deel gebaseerd op haar eigen leven.

Mijn mening

‘Dagboek van een provincievrouw’ speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar leest als een bijna moderne roman. Niet voor niets wordt het de voorloper van Bridget Jones genoemd. Nog bijna cynischer, hysterischer en eerlijker dan Bridget Jones en dat vind ik geweldig.

Ik heb op stukken hardop moeten lachen, hoewel ik wel even moeite had om in het boek te komen. E.M. Delafield heeft een typische manier van schrijven die even wennen is. Maar zodra je daar doorheen bent, wordt het boek alleen maar hysterischer en past de schrijfstijl perfect bij het karakter van de hoofdpersoon.

Wat me, naast het grappige van het boek, opviel was dat het zo goed paste, ook nog in deze tijd. Er zitten herkenbare situaties in van ongemakkelijke sociale situaties die je nu nog steeds treft. Het is geweldig hoe tijdloos dit boek is en ik ben dan ook blij dat Uitgeverij Karmijn ervoor gekozen heeft juist dit boek in het Nederlands uit te brengen.

Uitgeverij Karmijn heeft wel een plekje in mijn hart veroverd, met de eigenzinnige en originele boeken die zij uitgeven. Hou deze uitgeverij dan ook goed in de gaten, want ook in het voorjaar van 2017 geven zij weer prachtige boeken uit.

Eindoordeel

‘Dagboek van een provincievrouw’ van E.M. Delafield is een uniek, cynisch en hysterisch dagboek uit 1930. Dat het uit de vorige eeuw komt, wil niet zeggen dat het gedateerd is, integendeel. Het is uniek, onverwacht cynisch en tijdloos.

Specificaties

Dagboek van een provincievrouw by E.M. Delafield
Published by Karmijn
Genres: Literaire roman
Pages: 256
ISBN: 9789492168139

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_588dc67533b02_selected-products” products=”9200000064068420″ name=”provincievrouw” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *