Hygge – Meik Wiking

Hygge

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0

Hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met warm gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

In zijn prachtig geïllustreerde en inspirerende boek Hygge beschrijft Meik Wiking alle praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door intrigerende onderzoeksresultaten en statistieken.

Mijn mening

Dit is het tweede boek dat ik las over Hygge want ik wilde graag de twee vergelijken. Hygge van Marie Søderberg vond ik in verhouding met dit boek over Hygge net wat onpersoonlijker. Meik Wiking gebruikt niet alleen de statistieken die hij vanuit zijn werk gebruikt, maar vertelt ook persoonlijk over Hygge en wat Hygge over de hele wereld is. Daarnaast vult hij dit aan met weetjes en feiten over de Denen en is het boek gevuld met fijne tekeningen en foto’s.

Ondanks dat de boeken beiden over hetzelfde onderwerp gaan, vond ik er toch verschil tussen zitten. Ik moet zeggen dat ik ze allebei even boeiend vond, dus daar ligt het zeker niet aan. Maar je kunt merken dat het boek van Meik Wiking duidelijk meer onderbouwt is met statistieken, maar ook met persoonlijke verhalen. Qua stijl is het boek van Meik Wiking duidelijk in één stijl vorm gegeven, waar de foto’s uit het boek van Marie Søderberg meer sfeer hadden. Je kon Hygge daar bijna in proeven.

Maar Hygge, dat mag voor mij ook een Nederlandse term worden. Hoe meer ik erover lees, hoe fijner ik Hygge vind en hoe meer ik me realiseer dat Hygge echt iets voor mij is. Ik hou niet van grote groepen mensen, stappen is niet echt mijn ding, maar knusse cafeetjes met een warme chocolademelk en een klein groepje fijne mensen is wel mijn ding.

Eindoordeel

Hygge is knus, gezellig en vooral liefde. Liefde voor de mensen om je heen, maar ook voor je huis bijvoorbeeld. Meik Wiking deelt zijn persoonlijke verhalen over Hygge, maar gebruikt ook statistieken om zijn verhaal te onderbouwen. Hygge is een fijn boek om meer te lezen over dit Deense fenomeen.

Specificaties

Hygge by Meik Wiking
Translator: Barbara Lampe
Published by Lev.
Genres: Lifestyle
Pages: 288
ISBN: 9789400508187

[bol_product_links block_id=”bol_587bcd5bb7d13_selected-products” products=”9200000060603217,9200000058271013″ name=”hygge” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *