Lefbek – Anke Laterveer

Lefbek

Lise Mulder groeit op in een gezin waar ze zich niet thuis voelt. Als ze veertien is, wordt ze misbruikt door een jongen uit haar klas. Hierna gaat het snel bergafwaarts met Lise. Ze heeft verkeerde vriendjes en zwaar depressieve buien. In haar studententijd leert ze Max kennen, die haar door moeilijke tijden heen sleept. Uiteindelijk voelt ze zich zoveel beter dat ze met hem trouwt en kinderen krijgt. Max neemt het ouderschap erg serieus en werkt volgens een strak systeem. Voor Lise werkt dit benauwend. Ze neemt afscheid van Max en begint opnieuw. Met steun van haar jeugdvriendin Saar, die altijd voor haar klaar staat.

Mijn mening

Ik had al veel over ‘Lefbek’ gehoord en was dan ook erg benieuwd of ik er net zo enthousiast over zou zijn dan de rest van Nederland. Ik kan je alvast verklappen dat ik ‘Lefbek’ goed vond, maar niet onwijs goed. Dat klinkt misschien negatief, maar dat is het zeker niet.

‘Lefbek’ is rauw, confronterend, grappig en heftig. Maar toch raakte het me niet zo als ik verwacht had. Misschien had ik te hoge verwachtingen, misschien herkende ik wat van mezelf in Lise, maar vooral had ik moeite met Max. Max die voor Lise zorgt, haar leven compleet overneemt en als het weer goed gaat, zichzelf tegen komt. Dat vond ik vrij voorspellend en zag ik dan ook ruim van tevoren aankomen, wat ik toch wel een beetje jammer vond.

Anke Laterveer heeft een opmerkelijke schrijfstijl, ze is niet bang om soms wat genante zaken gewoon te vertellen, in geur en kleur. Ik vond het verfrissend en vernieuwend, wat dat betreft kijk ik zeker uit naar een volgend boek.

Ik vond het prettig dat de schrijfstijl van Anke Laterveer goed bij het personage Lise paste. Ik had meer het gevoel alsof Anke haar levensverhaal aan me vertelde in plaats van dat het aanvoelde als een fictief verhaal. Dat past goed bij het verhaal en maakt het zeker persoonlijk. Je krijgt een band met Lise en dat zorgt ervoor dat je het boek beter zal ervaren. Toch miste ik wat in die band, waar ik mijn vinger niet goed op kan leggen. Zoals ik eerder zei, raakte het boek me niet zoals ik had verwacht. Dat ligt meer aan mezelf dan aan het verhaal of aan de schrijfstijl van Anke Laterveer.

Eindoordeel

Helaas raakte ‘Lefbek’ me minder dan ik had verwacht, maar Anke Laterveer heeft een persoonlijk aanvoelend boek neergezet, wat voor mij op een vernieuwende, rauwe manier is geschreven.

Specificaties

Lefbek by Anke Laterveer
Published by Pepper Books
Genres: Roman
Pages: 224
ISBN: 9789020608434

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_586a0bbbecafb_selected-products” products=”9200000059070852,9200000065291937″ name=”lefbek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *