De schreeuwende wenteltrap – Jonathan Stroud

Lockwood & Co

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle.

De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Mijn mening

Lockwood & Co stond al even op mijn verlanglijstje, vooral omdat blogvriendinnetje Angelica hier helemaal lyrisch over was. En toen ik het dus goedkoop bij een winkeltje zag liggen, nam ik het mee. Later zag ik dat ie op Bol.com maar €5 is, dus had ik ‘m nog goedkoper kunnen scoren. Maar goed, het duurde niet lang voordat ik erin begon.

En ‘De schreeuwende wenteltrap’ is precies zo’n verhaal waar ik gek op ben. Griezelig, met spoken en ook humor. Ik las het boek dan ook in een mum van tijd uit. Jonathan Stroud heeft een pakkende schrijfstijl en laat je al snel kennis maken met de hoofdpersonen en hun eigenaardigheden. Daarnaast vond ik het verhaal geniaal in elkaar gezet, met een plotwending die ik niet aan had zien komen.

De wereld van Lockwood & Co lijkt op die van ons, maar met een fantasylaagje erover heen. Dit soort verhalen spreken me altijd heel erg aan, omdat ik me hier beter in kan inleven dan hele verzonnen werelden. Die wereld gecombineerd met geesten is echt een waar ik heel erg van kan genieten.

Of ik ‘De schreeuwende wenteltrap’ echt een young adult-boek vind, weet ik niet. De taal past goed in het genre, maar het griezelen vond zelfs ik, als horror-liefhebber, soms best eng en heftig. Ik vind het zeker geen boek voor lezers van 12 jaar, maar meer tegen de 16 jaar aan. Of ik ben echt een watje qua griezelboeken (maar dat denk ik niet).

Wat ik wel fijn vindt, is dat er nog twee delen uit zijn. Ik kan dus nog wel even doorlezen! Ik heb delen twee en drie in ieder geval al gelijk op mijn lijstje gezet en kan niet wachten om erin te beginnen.

Eindoordeel

Jonathan Stroud heeft met ‘De schreeuwende wenteltrap’ een griezelig eerste deel in de Lockwood & Co serie neergezet. Je kunt je makkelijk inleven in de wereld en de personages zijn eigenaardig. Een aanrader als je van geest-verhalen houdt!

Specificaties

De schreeuwende wenteltrap by Jonathan Stroud
Translator: Ineke van Bronswijk
Series: Lockwood & Co #1
Published by Luitingh-Sijthoff
Genres: Young Adult
Pages: 368
ISBN: 9789021018713

[bol_product_links block_id=”bol_58695dffd7413_selected-products” products=”9200000057002575,9200000040807604″ name=”schreeuwende wenteltrap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *