Nachtblauw – Simone van der Vlugt

9200000051724571

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

Mijn mening

‘Nachtblauw’ van Simone van der Vlugt stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar het kwam er niet van om het boek te kopen. Tot ie in het pakket van Elly’s choice zat. Ik begon er dan ook vrij snel in en las het binnen een dag uit.

Ik werd alleen maar enthousiaster en enthousiaster naarmate ik verder kwam in ‘Nachtblauw’. Het verhaal van Catrijn is boeiend en ik viel van verbazing in verbazing toen ze in aanraking kwam met diverse beroemde schilders. Ik heb meerdere malen hardop een kreet geslaken omdat ik zo verheugd was door dit boek.

Niet alleen de schilders kwamen tot leven in ‘Nachtblauw’, maar ook de tijd waarin Catrijn leeft. Simone van der Vlugt heeft geweldig onderzoek gedaan over deze (belangrijke) periode in de Nederlandse geschiedenis en dat maakt dat het verhaal heel erg geloofwaardig overkomt. Ik genoot van de geschiedenis en had zo met Simone op onderzoek uit gewild. Toen het boek uit was, was ik dan ook een beetje verdrietig, want ik wilde alleen maar meer weten over de personages in het boek.

Het verhaal raakte me diep en de schrijfstijl van Simone van der Vlugt heeft daar zeker aan bijgedragen. Je leeft mee met Catrijn en hoopt dat alles goed zal komen, maar ik bewonderde haar ook om haar moedige keuzes.

Één waarschuwing vooraf: elk boek wat je hierna zult lezen zal tegenvallen. ‘Nachtblauw’ was wat mij betreft zo geweldig dat alles wat hierna kwam teleurstelde.

Eindoordeel

Wat een prachtig boek heeft Simone van der Vlugt met ‘Nachtblauw’ geschreven. Boeiend van begin tot eind en voor de geschiedenisnerd geweldig om te lezen. Prachtig, ontroerend en geloofwaardig.

Specificaties

Nachtblauw by Simone van der Vlugt
Published by Ambo Anthos
Genres: Historische roman
Pages: 304
ISBN: 9789026332067

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_58519ce001b7b_selected-products” products=”9200000051724571,9200000052033847″ name=”nachtblauw” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *