Judas – Astrid Holleeder

9200000068978371

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn mening

Ik heb er heel lang over gedaan om deze recensie te schrijven, omdat ik gewoon zo lang bij moest komen na het lezen. ‘Judas’ is vooral een boek wat heel veel indruk op je zal maken en ik kon het serieus niet neerleggen. Een van de meest heftige boeken die ik in ieder geval afgelopen jaar heb gelezen. Ik heb het in iets meer dan 24 uur uit gelezen, heb diverse keren tranen in mijn ogen gehad én ik kon het echt niet achter elkaar lezen. Dat laatste is een behoorlijke tegenstelling, omdat ik het niet neer kon leggen. Maar dat vereist uitleg: het is behoorlijk heftig en daarom moest ik af en toe een break van een paar minuten nemen.

Als ik die break had genomen, wilde ik eigenlijk alleen maar verder lezen. Ik ging door verschillende emoties heen, maar vooral het woord ‘bizar’ speelde door mijn hoofd. Ik was voor ongeloof, emotioneel en ondanks dat het verhaal van Astrid een klein kijkje geeft in haar leven, kun je je haar leven niet voorstellen.

‘Judas’ is echt een boek dat je niet los zal laten. Ik heb het nu ongeveer twee weken uit en ben er gewoon nog niet overheen. Ik heb moeite om deze recensie te schrijven en daar heb ik echt nooit last van. Ik wil heel veel zeggen, maar gewoon het feit dat Willem Holleeder opdracht heeft gegeven om zijn zussen te liquideren, is gewoon te heftig en onvoorstelbaar. Als je het boek leest, zul je dat alleen maar denken.

Het is het beste boek, maar ook het heftigste. Astrid Holleeder was al moedig tijdens het afleggen van haar verklaringen tegen haar broer, maar het schrijven van ‘Judas’ vind ik misschien nog veel moediger.

Eindoordeel

Heftig, bizar en niet in te denken. Astrid Holleeder geeft in Judas een kijkje in haar leven. Een moedige vrouw, die een vooral bizar leven heeft geleid. Ga dat lezen, want het is echt het beste boek van dit jaar.

Specificaties

Judas by Astrid Holleeder
Published by Lebowski
Genres: Waargebeurd
Pages: 576
ISBN: 9789048825028

[bol_product_links block_id=”bol_584327093fb3f_selected-products” products=”9200000068978371,9200000070229220″ name=”judas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *