De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl

9200000046118915

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Mijn mening

Als laatste in het rijtje genomineerden voor de NS Publieksprijs las ik ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl. Opnieuw niet een boek dat ik zelf uitgekozen zou hebben, maar waar ik wel veel over gehoord heb en dus ook wel een beetje nieuwsgierig naar ben geworden.

In ‘De Amerikaanse prinses’ kun je lezen over Allene, de vrouw die peetmoeder van Beatrix was. Ik dacht dus dat dat een veel grotere rol in het boek zou spelen maar dat is niet zo. In het boek kun je meer lezen over de Amerikaanse geschiedenis dan over Beatrix. Annejet van der Zijl heeft de hele levensloop van Allene beschreven en daarnaast ook nog een groot deel van de Amerikaanse geschiedenis en een stukje wereldgeschiedenis.

Ondanks dat ‘De Amerikaanse prinses’ niet was wat ik ervan verwachtte, leest deze geschiedenis niet als saai. Integendeel, je raakt geboeid door het, grotendeels tragische, leven van Allene. Je leest over haar vele echtgenoten en het verlies van familie. Ieder ander zou bij de pakken neer gaan zitten, Allene blijft het positieve inzien. En dat is knap.

Eindoordeel

Ondanks dat ‘De Amerikaanse prinses’ niet was wat ik verwachtte, was het toch wel boeiend. Niet helemaal mijn soort boek, maar wel goed geschreven en grondig onderzoek gedaan en dat bewonder ik zeer.

Wil je stemmen op ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl, kun je dat doen via deze link.

Specificaties

De Amerikaanse prinses by Annejet van der Zijl
Published by Querido
Genres: Biografie
Pages: 280
ISBN: 9789021400730

[bol_product_links block_id=”bol_581f896b59926_selected-products” products=”9200000046118915,9200000050609416″ name=”amerikaanse prinses” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *