Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

Mijn mening

Deze recensie plaatste ik 2 jaar geleden op mijn blog en herplaats ik nu vanwege de NS-publieksprijs.

Ondanks dat ‘Pogingen iets van het leven te maken’ over ouderen gaat, betekent dat niet dat het boek saai is, integendeel zelfs. Het boek is geschreven met een flinke dosis humor, ik heb regelmatig hardop moeten lachen tijdens het lezen van dit boek. Sommige stukken zijn ontroerend en raken je diep in je hart. De ouderenzorg is een bijzondere sector om in te werken, onderbetaald, ondergewaardeerd en lastig, want die ouwetjes hebben echt wel hun eigen mening.

Ik had al zoveel over dit boek gehoord dat ik het wel moest lezen. Ik ben er bijna gelijk in begonnen toen ik het kocht (voor het eerst een e-book op Bol.com gekocht, dat werkte prima) en heb er echt van genoten.

Wie Hendrik Groen is, weet alleen de uitgeverij en dat maakt me eerlijk gezegd ook niet uit. Degene die ‘Pogingen iets van het leven te maken’ heeft geschreven heeft een eerlijk en op momenten grappig kijkje in het leven van ouderen gegeven.

Voor de NS-publieksprijs heeft Hendrik Groen aangekondigd dat als hij deze mocht winnen, het geldbedrag schenkt aan Stichting de Tijdmachine, zij zullen daarvan vijf Gouwe Ouwe avonden organiseren voor in totaal 500 ouderen. Lijkt me nog een extra reden om op dit boek te stemmen!

Wil je op Hendrik Groen stemmen, kan dat via deze link.

Eindoordeel

De positiviteit waarmee Hendrik in het leven staat is bewonderenswaardig. Ik zou willen dat ik zo in het leven kan staan, en helemaal op die leeftijd. Hij schrijft over de gebeurtenissen in het nieuws, maar ook hoe zijn vrienden omgaan met het ouder worden. De tripjes die hij maakt met zijn vrienden, het kopen van een scootmobiel, de gevechten om de lift, het wordt allemaal beschreven. ‘Pogingen iets van het leven te maken’ is een boek dat je leest met een lach en een traan.

Specificaties

Pogingen iets van het leven te maken by Hendrik Groen
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 328
ISBN: 9789029089975

[bol_product_links block_id=”bol_55f14ac252a73_selected-products” products=”9200000026240445,9200000026244891″ name=”Hendrik Groen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *