Neem een geit – Claudia de Breij

9200000046234091

Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase ‘leven voor beginners’. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: ‘Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.’ Dat helpt.

Met de les van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands, in haar achterhoofd – ‘Ga vooral te rade bij anderen’ – ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Samen met haar geliefde Jessica van Geel sprak ze met Willeke Alberti, Hedy d’Ancona, Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen, Paul van Vliet en Hans Wiegel.

Behalve bij deze eminente wijsgeren haalde De Breij ook levenslessen bij familie, vrienden, Spinoza en haar pedicure. Het resultaat is een boek zoals alleen De Breij dat kan maken: hartstochtelijk, geestig, to the point en onontbeerlijk op het hobbelige pad dat ‘leven voor gevorderden’ heet.

Mijn mening

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit naar Claudia de Breij op de radio heb geluisterd en ken haar ook niet van haar theatershows. Ik ken haar persoonlijke stijl dus niet en was dan ook erg benieuwd naar ‘Neem een geit’. Vooral om het feit dat ze mensen heeft geinterviewd die voor mij wat verder van me af staan.

Dat maakte het lezen wel boeiend, omdat ik niet de hele levensgeschiedenis van de geinterviewden ken en ze door het lezen van het boek ze een beetje leerde kennen. Samen met deze mensen geeft Claudia de Breij je in ‘Neem een geit’ levensadvies over alles wat je je maar kunt bedenken. Van scheiden, liefde, kinderen, omgaan met mensen, je kunt het zo gek niet bedenken of Claudia heeft het onderwerp wel behandeld in haar boek.

Sommige onderwerpen waren heel herkenbaar en dan ook de zorgen die erbij horen. Andere onderwerpen spraken me wat minder aan en daar heb ik dan ook wat sneller overheen gelezen. Misschien als ik wat ouder ben dat ik er dan wat van heb, maar nu stonden een aantal onderwerpen te ver van me af.

Maar dat betekende niet dat ik het grootste deel van het boek overgeslagen heb, integendeel. Sommige stukken heb ik echt even op me in laten werken door het boek opzij te leggen. Er waren echt flink wat wijsheden die ik vaker kan en wil gebruiken. Ik heb dus ook werkelijk wat aan het boek gehad.

Daarnaast vond ik de schrijfstijl van Claudia de Breij heel toegankelijk en voelde de interviews heel persoonlijk aan in plaats van afstandelijk. Dat zorgde ervoor dat het een hele prettige leeservaring was.

Eindoordeel

‘Neem een geit’ van Claudia de Breij is een boek gevuld met levenslessen, wijsheden en persoonlijke interviews. Echt een boek dat je steeds opnieuw op zult pakken.

Claudia de Breij is met dit boek genomineerd voor de NS Publieksprijs. Wil je op haar stemmen, dan kan dat via deze link.

Specificaties

Neem een geit by Claudia de Breij
Published by Lebowski
Genres: Psychologie
Pages: 240
ISBN: 9789048826209

[bol_product_links block_id=”bol_581f7fe6d2610_selected-products” products=”9200000046234091,9200000057481144″ name=”neem een geit” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *