De onschuldige moordenaar – Michael Griesbach

9200000057186920

Amper twee jaar na zijn vrijlating uit de gevangenis waar hij achttien jaar had gezeten voor een verkrachting waar hij niet bij betrokken was, staat Steven Avery terecht voor de moord op journaliste Teresa Halbach. Heeft hij het dit keer wel gedaan, of probeert de lokale politie hem te framen? Geen serie werd dit jaar zo veel besproken als Making a Murderer – de misstanden in het Amerikaanse rechtssysteem en de tragische persoon Steven Avery, maar bovenal de partijdigheid in de zaak: van de betrokken strafpleiters, rechters en juryleden, én van de documentairemakers. De onschuldige moordenaar vertelt hoe het wél zat en vult de hiaten die de documentaire achterliet.

Mijn mening

Bijna iedereen heeft de documentaire ‘Making a murderer’ wel gezien, over Steven Avery die 18 jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Ik heb tijdens het kijken van de serie echt met open mond gezeten, zo verbaasd was ik. Ik ontving dit boek van Harper Collins en was dan ook erg benieuwd of er nog nieuwe dingen in stonden.

Dat is niet per sé het geval, hoewel er heel erg op de inhoud van de zaak van de verkrachting in is gegaan. Michael Griesbach gaat ongeveer driekwart van ‘De onschuldige moordenaar’ in op deze zaak, wat echt heel erg boeiend is. Vooral ook omdat hij echt afgeeft op de politieagenten die deze zaak behandeld hebben. En dan het laatste kwart van het boek gaat in op de moord op Teresa Halbach. Het lijkt dan wel alsof dat gedeelte door heel iemand anders geschreven is. Michael Griesbach is er vanaf het begin overtuigd dat Steven Avery de moord heeft gepleegd en schuift het bewijs van de tegenpartij af als onzinnig.

Wat een bizar boek om te lezen. Ik was zo enthousiast over het gedeelte over de verkrachtingszaak, omdat dat dieper ingaat op de manier waarop er gehandeld is. Maar dat laatste gedeelte vond ik heel heftig. Michael Griesbach staat compleet achter de politieagenten en behandelt delen uit de moordzaak niet die in de documentaire wel genoemd zijn.

Ik was dan ook behoorlijk teleurgesteld in het einde, terwijl ik zo van ongeveer driekwart van het boek genoten heb. Bizar hoe zo’n boek ineens compleet anders aan kan voelen.

Eindoordeel

‘Een onschuldige moordenaar’ van Michael Griesbach is zeker een interessante aanvulling als je ‘Making a murderer’ hebt gezien, maar het lijkt alsof het boek door twee verschillende mensen is geschreven. Het deel over de verkrachtingszaak is interessant, maar het stuk over de moordzaak is gekleurd en stond me heel erg tegen. Jammer!

Specificaties

De onschuldige moordenaar by Michael Griesbach
Translator: Theo Horsten
Published by HarperCollins Nederland
Genres: Waargebeurd
Pages: 352
ISBN: 9789402714401

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_57b6c8dd42688_selected-products” products=”9200000057186920,9200000057262003″ name=”de onschuldige moordenaar” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *