Stoppen met piekeren: hoe doe je dat?

2014-10-21 15_Fotor

Laatst schreef ik een column over piekeren, waarin ik vertelde over het feit dat ik mezelf soms ziek kan piekeren. De reacties die ik hierop kreeg waren zo fijn, omdat veel van jullie dit herkende. Maar ik wilde hier ook een vervolg op schrijven, want hoe kom je nou van dat piekeren af?

Wat is piekeren?

Piekeren is heel veel nadenken over een onderwerp. Dit kan van alles zijn, ik pieker voornamelijk over financien, maar ook over wat mensen van mij vinden. Piekeren kan een gevolg zijn van het feit dat je weinig zelfvertrouwen hebt, maar kan ook komen door frustratie of zorgen die je hebt. Je zorgen maken over je financien is normaal, je wilt natuurlijk niet dat je zonder geld komt te zitten. Maar teveel nadenken over je financien, dat je eigenlijk niet meer het huis uit wilt of dat je ziek wordt, is niet normaal.

Waarom moet je stoppen met piekeren?

Piekeren over dingen waar je geen invloed op hebt is onnodig. Je druk maken over het feit dat Donald Trump misschien wel president wordt is iets wat onnodig is. Je kan hier niets aan doen en je kunt je tijd beter besteden aan iets leuks (een goed boek lezen bijvoorbeeld).

Door het teveel piekeren kun je jezelf ziek maken. Dit wil je eigenlijk niet, want daardoor mis je hele leuke dingen. Misschien pieker je wel over of je treinreis wel goed zal gaan als je naar een tof evenement gaat. Is dat een reden om niet naar dat evenement te gaan? Lijkt me niet, toch? Dat is namelijk iets wat buiten je macht ligt, die treinreis. Je mist daardoor wel iets heel tofs.

Als je teveel piekert, kun je niet alleen lichamelijk ziek worden, uiteindelijk kan frustratie ook leiden tot een burnout. Dit wil je natuurlijk helemaal voorkomen. Natuurlijk komt een burnout niet alleen doordat je veel piekert, maar als je gefrustreerd bent, kan dit wel een onderdeel zijn van je symptomen.

Tips om piekeren te voorkomen

Ik gebruik de tips niet altijd even goed en wil hier echt aan werken. Ze helpen namelijk wel!

  • Schrijf elke dag 20 minuten lang alles op wat in je opkomt. Door van je af te schrijven, leeg je je hoofd. Je kunt zaken loslaten, omdat je er niet meer over na hoeft te denken, maar ook kun je, als je je notities naleest, het grotere geheel zien.
  • Realistisch denken. Nadenken over je reis, of Donald Trump president wordt of dat je trein uitvalt, is eigenlijk zonde van je tijd. Dit zijn nutteloze gedachten waar je zelf geen invloed op hebt. Pieker je ergens over? Bedenk dan bij jezelf of je gedachten realistisch zijn.
  • Mindfulness. Je kijkt met mindfulness naar je negatieve gedachtes en door met vriendelijkheid en mildheid naar die gedachtes te kijken, kun je ze makkelijker loslaten. Probeer bijvoorbeeld eens vijf minuten per dag te mediteren, of ga een half uurtje kleuren (of doe een andere creatieve activiteit). Dat zijn activiteiten die ervoor zorgen dat je je gedachtes kunt loslaten.

Meer weten?

Ik hoop dat je iets aan mijn tips over piekeren hebt gehad. Wil je hier meer over weten, dan kan ik je de volgende boeken aanraden: Sterker dan ooit, De opbrandfactor en Tot hier en niet verder.

[bol_product_links block_id=”bol_5795f377665a6_selected-products” products=”9200000036078841,9200000045638321,9200000030059892,9200000036408792,9200000026145621,9200000037168218″ name=”piekeren” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *