De laatste uitweg – Federico Axat

9200000051781092

Ted McKay staat op het punt een einde aan zijn leven te maken, als de deurbel gaat. En blijft gaan. Hij wil alsnog de trekker overhalen, maar ziet dan een briefje op zijn bureau liggen. Het handschrift herkent hij als het zijne, maar hij kan zich niet herinneren ooit zoiets geschreven te hebben. Doe open. Dit is je laatste uitweg. Aan de deur staat Lynch, die weet wat Ted van plan is en hem een voorstel doet: verricht nog één laatste heroïsche daad. Dat is het begin van een grimmig manipulatief spel tussen criminaliteit, geweten en de dood. Iemand heeft een spoor van broodkruimels achtergelaten, en hij kan niet anders dan het volgen. Iemand die hem beter kent dan hij zelf. Soms kun je alleen op jezelf vertrouwen. En heel soms, kunnen we dat niet eens.

Mijn mening

De vergelijking van ‘De laatste uitweg’ met films zoals ‘Shutter island’ en ‘Inception’ en de tv-serie ‘Lost’ sprak me aan. Ik was dan ook benieuwd hoe dit in verhaalvorm zou zijn. De vergelijking klopt ook wel, want in het begin is ‘De laatste uitweg’ van Frederico Axat behoorlijk vaag.

Ik snapte de term thriller niet helemaal, want die term blijft een beetje misleidend, want een echte thriller vind ik het niet. Ja, het intrigeert en het is een spannend verhaal, maar een thriller? Nee. ‘De laatste uitweg’ van Federico Axat is meer een psychologische roman met een verrassende ontknoping.

Om tot die verrassende ontknoping te komen, moet je je wel door een flink vaag verhaal heen worstelen en dat kostte mij eigenlijk best wel heel veel moeite. Ik had dan ook behoorlijk veel moeite om me ertoe te zetten om verder te gaan lezen. Ik heb meerdere malen op het punt gestaan om het boek opzij te gooien en het op te geven.

Toch heeft dat einde me wel heel erg verrast en vind ik daarom toch wel dat deze thriller die geen thriller is, een aanrader is, zeker als je fan bent van die hele vage films.

Eindoordeel

‘De laatste uitweg’ van Federico Axat is zo’n boek waar je een haat-liefde-verhouding mee hebt. Op momenten wilde ik het opzij smijten, maar het einde verbaasde me zo dat ik er zeker van genoten heb. Een bijzonder boek dat je zeker nog wel even bijblijft.

Specificaties

De laatste uitweg by Federico Axat
Translator: Irene van de Mheen
Published by HarperCollins Nederland
Genres: Thriller
Pages: 368
ISBN: 9789402708707

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5763ecbf480be_selected-products” products=”9200000051781092,9200000051943153″ name=”de laatste uitweg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *