Hoe ga je om met stress?

IMG_20160411_145158

De afgelopen tijd heb ik behoorlijk wat stress gehad, door een lekkage die veel voeten in de aarde had. In mijn ‘vakantie’ heb ik dan ook echt moeite gehad om dit los te laten, hoewel het op sommige momenten wel lukte.

Stress is bij mij een aandoening die mijn leven kan beheersen. Ik ben een doemdenker, ik denk in negatieve situaties en stress zorgt er bij mij voor dat ik hoofdpijn krijg, alleen maar rotzooi eet en in een soort verlamde staat op de bank blijf liggen. Dit terwijl ik weet dat gezond eten en bewegen een oplossing kan zijn om mijn stressniveau naar beneden te brengen.

Maar hoe ga je daar nou mee om? Dat probeer ik je vandaag te vertellen.

De aanleiding voor deze blogpost is onderstaand filmpje, dat ik op Facebook tegen kwam.

Een bijzonder filmpje over wat stress nou precies met je lichaam doet. Als je veel last van stress hebt, komen er, hoe langer deze stress aanhoudt, steeds meer symptomen én lichamelijke klachten naar voren. Heel veel stress kan op een gegeven moment zelfs leiden tot een burnout. En ik kan je afraden om het zover te laten komen.

Loslaten en relativeren

Loslaten klinkt heel makkelijk, maar dat is het echt niet. Ik kan uren blijven piekeren tot alle mogelijke scenarios en meer doorgedacht zijn. Voor mij is dan ook een van de manieren om met stress om te gaan: erover schrijven én praten. Praat met iemand die dichtbij je staat, maar ook met mensen die verder weg staan. Mensen die verder weg staan kunnen namelijk relativeren.

Soms is een keiharde klap in je gezicht (figuurlijk dan) een goede manier om met je stress en piekeren om te gaan. Ik keek een filmpje over een YouTuber die net een miskraam heeft gehad toen ik me realiseerde: ‘Het is maar een lekkage. Dan kost het maar geld. Iedereen die je liefhebt is nog gezond.’ Een hele heftige realisatie ook, want je maakt je ergens zo druk om dat je niet meer ziet dat het niet het einde van de wereld is.

Tijd voor jezelf nemen

Je lichaam geeft het al aan, door de stress krijg je misschien hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Dit is je lichaam die jou vertelt dat je pas op de plaats moet nemen. Pak dat boek en ga gewoon lekker op het balkon of in de tuin lezen. Ga in bad, ga winkelen, neem even tijd voor jezelf.

Even uit de situatie, welke dat dan ook is, is ook een goede manier om afstand te nemen. Die afstand die je neemt is ook goed om te kunnen relativeren.

Positief denken

Ik schreef al eerder een blog over positief leven, maar positief denken is en blijft mijn gouden tip (die ik zelf soms ook nog wel eens vergeet). Het komt goed. Echt waar. Door aan de positieve dingen te denken (en je dankbaarheidsdagboek bij te houden) zie je in dat er mooie dingen in het leven zijn en kun je makkelijker met de negatieve dingen omgaan.

Zo, nu ga ik even mijn eigen tips opvolgen, want dat heb ik wel nodig. Hoe ga jij om met stress?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *