Boekpresentatie Carina van Leeuwen in Paagman

26807432715_18207c397e_o_Fotor

Afgelopen dinsdagavond ging ik op weg naar mijn favoriete boekhandel, Paagman, want het nieuwe boek van Carina van Leeuwen, ‘Nachtvlinder’ werd gepresenteerd. Daarnaast gaf Carina van Leeuwen ook een masterclass, dus dat waren voor mij goede redenen om richting Paagman te gaan!

Ik bezocht al eerder een Masterclass van Carina van Leeuwen en weet dus dat zij boeiend en met humor kan vertellen over haar werk. En ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar ‘Nachtvlinder’, het derde boek in de ‘Unit Plaats Delict’ serie over Renee Spaan!

Na een ritje met de bus (waarvan de halte zonder aankondigen ineens was opgeheven, handig..) arriveerde ik ruim op tijd bij Paagman. Mijn collega-boekblogger Shyama Hopman zat met haar man al op de eerste rij en ik schoof gezellig bij hen aan.

Normaal gesproken krijgt de auteur het eerste boek uitgereikt bij de uitgeverij, maar omdat ‘Nachtvlinder’ pas vrijdag gedrukt is, was daar geen tijd voor. Carina krijgt dus vanavond het eerste exemplaar uitgereikt van uitgever Steven Maat die ook kort vertelt over het proces van het schrijven van ‘Nachtvlinder’. Dat schrijven duurde iets langer dan bij de voorgaande boeken, maar Steven merkt wel op dat hij ‘Nachtvlinder’ wel het beste boek van de drie vindt.

Na de officiele uitreiking begint Carina met haar masterclass. Ze vertelt kort over het auteursleven. Ze heeft wel een prinsessenleventje, want als Carina thuis komt van haar werk, dan staat het eten klaar. Na het eten schrijft ze een aantal uur en ze schrijft ook veel in het weekend. Het is wel een ding, dat schrijven, want Carina heeft een fulltime baan bij de politie.

Carina begon met masterclasses als een grapje. Haar eerste masterclass ging over ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’, de tweede ging over het identificeren van slachtoffers en deze derde gaat over het plaats delict. Wat doet de ‘Unit plaats delict’ nou eigenlijk?

26714484382_ac4b552a34_o_Fotor

Carina legt kort uit wat ze doen, namelijk het veiligstellen van sporen, het vastleggen, onderzoeken en interpreteren van een plaats delict. De reden dat de ‘Unit plaats delict’ in witte pakken loopt, is omdat zij ook sporen achterlaten en ze willen natuurlijk niet dat die sporen op de plaats delict terecht komen.

Niet alles wat gevonden wordt op een plaats delict wordt vrijgegeven aan de pers, er zijn namelijk vaak mensen die roepen dat ze de moord gepleegd hebben, terwijl dat helemaal niet zo is. Zo kan de politie de ‘aandachttrekkers’ van de serieuze verdachten scheiden.

Verder vertelt Carina over de verschillen tussen het echte onderzoek en datgene wat je bij CSI, Bones of andere series te zien krijgt. Natuurlijk is er op tv heel veel overdreven, want de ‘Unit plaats delict’ komt nooit op hoge hakken naar de plaats delict en het gaat er in het echt een stuk secuurder aan toe.

Carina van Leeuwen vertelt dan kort nog over haar boeken, de zaken in haar boeken worden niet gebaseerd op echte zaken en de personages zijn ook verzonnen. Er wordt vanuit het publiek gevraagd of Carina humor belangrijk vindt, omdat dit zo doorschijnt in haar masterclasses. Carina antwoordt dat ze humor, naast ademen, liefde en eten heel erg belangrijk vindt. Natuurlijk moeten de zaken waaraan ze werkt niet weggelachen worden en heeft ze een grenzeloos respect voor het leven gekregen, maar humor is wel nodig in haar vak om de heftige dingen te kunnen verwerken.

Dan is de masterclass afgelopen en mag iedereen het nieuwe boek laten signeren. Het was behoorlijk druk, maar in de tussentijd heb ik gezellig gekletst met Shyama, Saskia van AW Bruna en de dames van het Thrillerlezers blog.

Al met al was het weer een topavond bij Paagman. Wil je zelf een lezing van Carina van Leeuwen bijwonen (echt een aanrader hoor!), hou dan haar agenda in de gaten, want er komen er weer flink wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *