Albert moet naar huis – Homer Hickam

IMG_20160409_100611

Homer houdt van Elsie, Elsie houdt van Albert. het is een klassieke driehoeksverhouding, alleen is Albert een alligator… ‘Die alligator eruit of ik eruit,’ roept Homer Hickam (de vader van de schrijver) op een dag tegen zijn vrouw Elsie. Elsie kreeg Albert de alligator van een oude geliefde toen ze met mijnwerker Homer trouwde. Albert woont sindsdien in de badkamer, totdat Homer zijn ultimatum stelt en Elsie besluit dat ze dan Albert maar naar Florida moeten brengen, waar hij thuishoort. En zo begint, in de tijd van de Grote Depressie, een lange reis door Amerika, waarbij ze regelmatig van de rechte weg afraken. Want dat gebeurt nou eenmaal als je een alligator in een wasteil op de achterbank van je zwarte Buick vervoert.

Mijn mening

‘Albert moet naar huis’ is zo’n boek waarover ik mijn twijfels had. Ik wist niet, aan de hand van de achterflap, of het wel iets voor mij zou zijn. Ik was gek op ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ en daar werd het door de uitgeverij ook mee vergeleken. Nou vind ik vergelijkingen altijd lastig, want je zet daarmee verwachtingen, die soms lastig zijn om te overtreffen. Het verhaal over Albert past wel precies in de bizarre lijn van ‘De 100-jarige man’ dus ik snap de vergelijking wel.

Het verhaal van ‘Albert moet naar huis’ is zeker vermakelijk en losjes geschreven. Gebaseerd op de waarheid of niet, Elsie, Homer en Albert maken bizarre dingen mee tijdens hun reis naar Florida. Ze maken niet alleen bizarre dingen mee maar leren elkaar (en zichzelf) goed kennen. Sommige stukjes vond ik wel erg vergezocht en het zit vol met ’toevalligheden’.

Daarentegen krijg je wel een band met Elsie en Homer en ben je aan het eind wel een beetje gesmolten om de lieve Albert. Het boek is op een bijzondere manier geschreven, waarbij je heen en weer tussen heden en verleden gaat en aan het eind van het boek staan diverse foto’s van Elsie en Homer, maar zonder Albert.

Eindoordeel

Of ‘Albert moet naar huis’ in de buurt komt van ‘De 100-jarige man’? Dat weet ik niet. Dat neemt niet weg dat het gewoon een vermakelijk boek is dat makkelijk leest. Een prima verhaal waar niet veel aan ontbreekt, maar er niet uit zal springen.

Specificaties

Albert moet naar huis by Homer Hickam
Translator: Erica Rijsewijk
Published by HarperCollins Nederland
Genres: Roman
Pages: 385
ISBN: 9789402707403

[bol_product_links block_id=”bol_5712785105948_selected-products” products=”9200000051780871,9200000051891334″ name=”albert moet naar huis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *