Plannen van je blogberichten: hoe doe je dat?

IMG_4632_Fotor

Laatst kwam tijdens ‘Vraag het de boekblogger’ de vraag voorbij hoe iedereen zijn blogplanning bijhoudt. Vandaag laat ik zien hoe ik mijn blogplanning bij hou en waarom ik dat doe.

Een blogplanning bijhouden wordt al vaak aangeraden als je je blog naar een volgend niveau wilt tillen. Een zogenaamde content kalender bijhouden zorgt ervoor dat je niet teveel dezelfde onderwerpen in een week of maand plant, maar je kunt ook zien wat je nog moet schrijven én wat je in het verleden hebt geschreven.

Je kunt in een content kalender natuurlijk meer bijhouden dan alleen je blogonderwerpen. Plan in wanneer je social media berichten wilt inplannen, plan in wanneer je boeken wilt lezen (als je een boekenblog hebt) of wanneer je deadlines hebt voor blogtours. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

Zelf hou ik alleen mijn blogplanning bij in Google calender, de rest hou ik bij in mijn bullet journal en Wunderlist. Wunderlist gebruik ik echt voor to do’s, mijn bullet journal gebruik ik meer voor lijstjes (dus bijvoorbeeld ideeen voor blogs, wat ik gelezen heb, welke blogs ik nog moet schrijven, noem maar op).

Een recensie plan ik bijvoorbeeld als volgt: als ik een boek uit heb, noteer ik niet alleen in Goodreads dat ik het boek uit heb, maar ook in mijn planning. Ik zet de titel van het boek op het eerstvolgende lege plekje in mijn planning (op maandag, woensdag en vrijdag plan ik recensies) en noteer in Goodreads het aantal sterren dat ik het geef. In mijn bullet journal schrijf ik meestal een korte samenvatting van mijn mening. Als ik veel vooruit lees, helpt mij dit om later mijn recensie te schrijven.

Google blog planning

Als ik onderweg ben en een idee krijg voor een blogpost, zet ik ‘m eigenlijk gelijk in mijn planning. Dat hoeft niet te betekenen dat ik daar op dat moment dan echt een blog over ga schrijven, maar ik heb niet altijd een notitieboekje bij me om ideeen op te schrijven. Mijn telefoon heb ik wel altijd bij me.

IMG_4640_Fotor

Wat ik eigenlijk eerst deed was een papieren planning maken, zoals hierboven, waarbij ik gebruik maak van post-its om blogs in te plannen. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk kan schuiven in je planning zonder er een zooitje van te maken.

Ik gebruik mijn Happy Planner nog steeds om mijn blogplanning bij te houden, alleen dan achteraf. Ik hou ervan om naar voorgaande maanden te kijken en te zien wat ik gedaan heb en wat voor blogs ik geschreven heb.

Hou jij een blogplanning bij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *