Eerste steen rechts – Darynda Jones

9200000002160982
De stoere en sexy Charley Davidson heeft een heel bijzonder beroep: ze begeleidt de doden naar het hiernamaals. Als ze daar tenminste klaar voor zijn, want vaak blijven deze geesten nog een tijdje bij haar in de buurt op aarde – zij die bij een misdaad om het leven zijn gekomen, bijvoorbeeld. Via de doden kan Charley gemakkelijk te weten komen hoe de dader eruitziet of waar het misdrijf heeft plaatsgevonden. Naast een vrouwelijke Magere Hein is ze dus ook de ideale privédetective.
Maar de laatste tijd is er nog iets anders aan de hand in Charleys leven: regelmatig krijgt ze in haar dromen erotisch bezoek van een wel heel knappe jongen. Wat hij met haar doet is met geen pen te beschrijven. Wie is deze jongen? En is hij dood of levend?

Mijn mening

Charly Davidson (ja, echt) is een bijzondere vrouw. Ze is privédetective, maar dat is eigenlijk maar een mantel, want ze is eigenlijk de Dood in Levende Lijve. Ze begeleidt dode mensen naar het hiernamaals. Dat lukt niet altijd even goed, want er zijn genoeg doden die eerst willen dat hun dood gewraakt wordt. Charley helpt de politie van Albuquerque met het oplossen van misdrijven omdat ze met de doden kan praten, maar dat wordt niet altijd voor lief genomen. Als ze al een maand lang hele sexy dromen heeft van een man en erachter komt wie hij is, gaat ze op onderzoek uit. Dat levert haar antwoorden op die ze misschien niet had willen weten.

Op de achterkant van dit boek staat dat liefhebbers van Twilight dit boek ook leuk zullen vinden. Dat schept verwachtingen en ik moet zeggen dat ‘Eerste steen rechts’ een soort volwassen versie van Twilight is. Nee, er zitten geen glinsterende vampieren in, maar wel heel veel humor en behoorlijk wat pikante scenes. Daarnaast spreekt Charley heel veel doden én komt ze vaak in de problemen. Het is eigenlijk een soort Supernatural, maar dan met een echte kickass vrouw in de hoofdrol.

Het is eigenlijk jammer dat de uitgeverij alleen de eerste twee delen in deze serie heeft uitgegeven, want toen ik op onderzoek uit ging zag ik dat volgend jaar deel tien van de serie over Charley Davidson uit komt. Deel twee, ‘Tweede steen links’ ligt al op mijn stapel om te lezen en ik weet bijna zeker dat ik de rest van de serie ook wil lezen. ‘Eerste steen rechts’ heeft niet echt een open einde, maar er blijven wel genoeg vragen over waardoor je zeker verder wilt lezen in het volgende deel. Het verhaal vond ik af en toe wat van de hak op de tak springen, maar de vaart werd er niet uitgehaald. De personages kunnen wat diepgang gebruiken, maar omdat het om een serie gaat, vond ik dat zeker niet storend.

‘Eerste steen rechts’ zit boordevol humor en combineer dat met een stoere vrouw en wat geesten die ze naar het hiernamaals moet helpen en je hebt wat mij betreft een toffe verhaallijn waarmee je alle kanten op kan. Het deed me op momenten denken aan Stephanie Plum, een serie die ik ook echt geweldig vind, maar dan met wat minder onhandigheid.

Eindoordeel

Ben je fan van Urban fantasy en kun je boeken met een flinke dosis humor aan? Dan is ‘Eerste steen rechts’ echt wat voor jou. Hou er wel rekening mee dat alleen de eerste twee delen in het Nederlands zijn uitgegeven.

Specificaties

Eerste steen rechts by Darynda Jones
Series: Charley Davidson #1
Published by Luitingh-Sijthoff
Genres: Fantasy
Pages: 318
ISBN: 9789021806914

[bol_product_links block_id=”bol_56ec01a3dc9e8_selected-products” products=”9200000002160982,9200000006228096″ name=”eerste steen rechts” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Eerste steen rechts – Darynda Jones

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *