Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli

24676494709_70147652f1_o

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit uberhaupt verantwoorden?

Mijn mening

Toen ik een persbericht van Blossom Books over ‘Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld’ ontving, wist ik dat ik dit boek heel graag wilde lezen. Niet alleen lezen, maar ook meedoen aan het onder de aandacht brengen van het thema van het boek: diversiteit. Blossom Books wil met dit boek duidelijk maken dat het eigenlijk belachelijk is dat heteroseksualiteit de standaard is en dat, als je lesbisch, homo of bi of iets anders bent, uit de kast moet komen. Waarom hoef je als hetero niet uit de kast te komen? Dat slaat toch eigenlijk nergens op?

Door het kijken van veel YouTube filmpjes, geabonneerd te zijn op verschillende vloggers, kwam ik laatst weer het filmpje van Ingrid Nilsen tegen waarin ze uit de kast komt. Hoewel het een ontroerend en heftig filmpje is, raakte het me weer: waarom voelt ze zich verplicht om dit te doen? Het zou toch niets uit hoeven maken? Laten we gewoon met elkaar afspreken dat alle geaardheden normaal zijn. Weg met die vooroordelen!

IMG_20160209_162702

‘Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld’ wordt geleverd met twee verschillende covers en een ISBN. Hiermee wil Blossom Books uitdragen dat het niet uit maakt wat voor jasje het heeft, het gaat om de inhoud. Naast verschillende covers heeft Blossom Books ook nog iets tofs: ze hebben een canvas tas ontworpen. Zo kun je aan de hele wereld laten zien dat het je niets uit maakt wat de geaardheid van andere mensen is.

Daarnaast kun je op Twitter en Instagram uit de kast komen. Deel jouw meest akward geheim met de hashtag #jointhesimonmovement om te laten zien dat iedereen uit de kast komt. Ik kwam van de week op Instagram al uit de kast. Doe je ook mee?

Over de vooroordelen van anderen, daar draait het ook om in ‘Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld’. Simon is zestien en homo. Hij is nog niet uit de kast gekomen en heeft via e-mail contact met een jongen. Hij wordt langzamerhand verliefd en samen worstelen ze met de vraag hoe, wanneer, maar vooral waarom ze uit de kast moeten komen.

Eindoordeel

‘Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld’ is een young adult, maar voelt niet zo. Ja het gaat over Simon die zestien jaar is, maar de problemen waar hij mee worstelt zijn niet perse leeftijdsgebonden. Ik werd eigenlijk zelf een beetje verliefd op Simon, ik wilde meerdere malen in het boek duiken en hem vertellen dat het wel goed kwam. Maar dat niet alleen, ik wilde ook weten wie Blue was. Ik herkende me niet in Simon wat betreft zijn geaardheid, maar het ‘in de groep’ horen, op welke manier ook, kwam me wel bekend voor. En dat maakt het boek herkenbaar, voor iedereen. Ga dat dus gewoon lezen en strijd mee voor diversiteit.

Specificaties

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld by Becky Albertalli
Published by Blossom Books
Genres: Young Adult
Pages: 216
ISBN: 978 90 206 7994 6

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_56cad9babfc7c_selected-products” products=”9200000055945959,9200000052165381″ name=”simon vs” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *