De vertrouweling – Kate Morton

IMG_20160117_200639

Tijdens een feest op de familieboerderij op het Engelse platteland ontsnapt de zestienjarige Laurel Nicolson naar de boomhut uit haar kindertijd. Terwijl ze dagdroomt over haar toekomst ziet ze een vreemdeling met haar moeder praten. Voordat de middag voorbij is zal Laurel getuige zijn van een schokkende misdaad die alles wat ze weet over haar familie, en vooral over haar moeder Dorothy, op zijn kop zet.

Vijftig jaar later is Laurel een succesvolle actrice en woont ze in Londen. Ze keert terug naar de familieboerderij voor de negentigste verjaardag van haar moeder en wordt overweldigd door vragen die ze tientallen jaren heeft weggestopt. Beetje bij beetje wordt de geheime geschiedenis ontrafeld van drie mensen uit zeer verschillende werelden die elkaar in de oorlog ontmoeten: Dorothy, Vivien en Jimmy. Hun levens zullen voor altijd met elkaar verstrengeld zijn – voor, tijdens en na de oorlog.

Mijn mening

‘De vertrouweling’ is het tweede boek van Kate Morton dat ik gelezen heb. Als eerste las ik ‘Aan de rand van het meer‘ waarbij vele verhaallijnen samenkomen en ik met kippenvel het einde las. ‘De vertrouweling’ is eigenlijk ook zo opgezet.

Het gaat over Laurel, die op late leeftijd probeert te ontdekken wat er in het verleden met haar moeder is gebeurd. Beetje bij beetje, door middel van flashbacks en onderzoek van Laurel, kom je te weten wat er precies gebeurd is. Doordat er flashbacks zijn, blijf je tot de ontknoping nieuwsgierig, maar soms voelt het boek wat traag aan. Af en toe gebeurt er iets en dan gaat het weer terug naar het heden, waardoor je nieuwsgierig blijft. Het tempo in de boeken van Kate Morton is niet heel snel (op sommige momenten zelfs traag), waardoor het niet heel snel leest.

Maar net als bij ‘Aan de rand van het meer’ kreeg ik bij ‘De vertrouweling’ bij de ontknoping kippenvel op mijn armen, je realiseert je dan dat Kate Morton echt een geniale schrijfster is want dit einde had ik echt niet verwacht. Volgens mij zag Laurel het al een beetje aankomen, maar ik zat echt met open mond. Echt briljant. Dat maakt echt een hoop goed wat betreft de traagheid van het boek.

Eindoordeel

Kate Morton is een briljante schrijfster, die verrassende verhalen schrijft. Ondanks dat ‘De vertrouweling’ soms wat traag aanvoelt, zorgt de ontknoping ervoor dat je dat snel vergeten bent. Je zit gegarandeerd met kippenvel op je armen.

Specificaties

De vertrouweling by Kate Morton
Published by Meulenhoff
Genres: Roman
Pages: 432
ISBN: 9789022570975

[bol_product_links block_id=”bol_56c2f628ad3b4_selected-products” products=”9200000026461811,9200000009987086″ name=”de vertrouweling” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *