Exit USA – Suzanne Peters

Exit USA

Als Lana op een avond thuiskomt, betrapt ze haar vriend Pascal met een andere vrouw. Ze toont geen genade en maakt het direct uit met hem. Wat volgt is een onzekere periode vol eenzaamheid. Hoe kan ze haar leven weer opbouwen? Waar moet ze wonen? Hoe moet ze haar familie uitleggen dat ze Pascal ├ęcht niet kan vergeven? Om tot rust te komen boekt ze een groepsreis naar de Verenigde Staten. Een land dat ze altijd al eens wilde bezoeken. Drie weken lang rondreizen met mensen die niks van haar relatiebreuk weten. Daar heeft ze mooi de tijd om te bedenken wat ze met haar leven wil.
Dan blijkt dat Pascal dezelfde reis heeft geboekt en hij is niet van plan Lana opnieuw te laten gaan…

Mijn mening

In ‘Exit USA’ komt Lana er eigenlijk gelijk in het begin van het boek achter dat haar vriend, met wie ze een lange relatie heeft, vreemdgaat. Ze ontdekt hem in bed met een andere vrouw. Die scene zorgt gelijk voor een knallend begin, misschien wel iets te knallend. Als lezer ben je nog niet echt bekend met Lana als persoon en ook Pascal, de vriend van Lana, voelt als een onbekende.

Dan gaat Lana op vakantie naar de VS en als ze op Schiphol komt, komt ze erachter dat Pascal dezelfde reis heeft geboekt, hij wil haar terug. Maar Lana voelt zich in deze situatie gedwongen en dan moet ze beslissen of ze naar haar hart zal luisteren of dat de meningen van anderen belangrijk voor haar zijn.

Ik vond het op momenten lastig om met Lana mee te leven, omdat ik zelf (godzijdank) nooit in zo’n situatie heb gezeten. Doordat de situatie voor mij zo onbekend was en ik de gevoelens van vooral Pascal en de groep mensen met wie Lana op vakantie is, kon waarderen, vond ik het boek soms wat lastig lezen. Lana laat zich op sommige momenten heel sterk beinvloeden door de groep om haar heen, mensen die haar eigenlijk niet kennen en niet weten in wat voor situatie ze zit. Lana sluit zich af, wat totaal te verwachten is in haar situatie, maar dat zorgt ervoor dat je wel constant in haar hoofd zit.

En haar hoofd is niet altijd een fijne plek om te zitten. Ik vond het jammer dat het grote deel van het boek een worsteling tussen Lana en Pascal was, waarbij de locatie een vooral ondergeschikte rol speelde.

Suzanne Peters legt aan het einde van het boek uit dat in al haar boeken de VS een rol spelen, op welke manier dan ook. Dat vind ik een mooie gedachte, maar bij dit boek voelde het alsof de VS een grotere rol had kunnen spelen. Pas aan het eind van het boek, als Lana een beslissing heeft genomen, speelt de VS een rol. Ik snap waarom Suzanne Peters voor de VS als locatie heeft gekozen, maar het had voor mij geen echte meerwaarde.

Eindoordeel

In ‘Exit USA’ maak je kennis met Lana als persoon en samen met haar volg je de beslissing die zij neemt die bepalend is voor de rest van haar leven. Een roadmovie maar dan in boekvorm. Lana leert zichzelf kennen en weet wat belangrijk voor haar is. Het is mooi om te zien hoe ze daar achter komt.

Specificaties

Exit USA by Suzanne Peters
Published by Uitgeverij Ellessy
Genres: Roman
Pages: 179
ISBN: 9789086602940

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_56a51aa830c7c_selected-products” products=”9200000046134582″ name=”exit usa” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Exit USA – Suzanne Peters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *