Wie is de Mol? Aflevering 1

wie is de mol

Het is weer begonnen, mijn favoriete serie ooit. Elke week zal ik proberen om dezelfde avond (of in ieder geval zondag!) mijn recap online te zetten. Vanavond verschijnt mijn eerste. Lees je mee?

‘Wie is de Mol?’ speelt zich dit jaar af in de Dominicaanse republiek. Dit wordt goed duidelijk gemaakt door Art, want aflevering 1 begint met een soort aardrijkskundeles van Art, die aan de mol uitlegt hoe het spel in elkaar zit en waar het spel zich afspeelt.

Duidelijk wordt dat er deze serie 25 opdrachten zullen zijn, waarbij de kandidaten zich vooral zullen richten op de vraag waar het geld naartoe is gegaan (en niet wie de mol nou is). Art raadt de mol aan om gewoon eens geld te verdienen, zo zet hij de kandidaten op een verkeerd spoor.

De kandidaten worden kort voorgesteld, de vrouwen eerst en daarna de mannen. Maar ja, daar zat de mol natuurlijk ook tussen! Op het dossier van de mol staat overigens ‘Mol XVI’, waarom niet gewoon 16? Art sluit zijn gesprek af met de woorden ‘We hebben elkaar nooit ontmoet en we spreken elkaar bij de finale weer’.

WIDM afl 1 Metro

Opdracht 1: Metro

De opdracht begint en Art neemt Klaas apart voor een geheime opdracht. Zijn opdracht in de metro was overigens ‘Vind 1 muzikant’. Annemieke krijgt de opdracht om 2 36-jarigen te vinden, Marjolein moet 3 mensen in uniform mee krijgen, Tim moet 4 vrouwen die Maria heten vinden, Airen 5 mannen met baarden, Rop 6 vrouwen met rode nagellak, Remy 7 mannen met de naam Juan, Cecile 8 mannen met een rugzak, Taeke 9 mooie meisjes en Ellie 10 mensen met een hoofddeksel.

Wat me opvalt is dat Annemieke zo goed Spaans spreekt, maar niemand lijkt te vinden. Cecile heeft rode teennagels en stelt voor om Rop te helpen, of dit zin gehad had weten we niet. De metrolijn waar de opdracht zich afspeelt is metro 016, dat zal vast ook een hint zijn naar de Mol.

Aan het eind is duidelijk dat Taeke, Airen en Tim hun opdracht hebben gehaald, de rest wordt niet in beeld gebracht. Klaas heeft ondertussen de opdracht gekregen om te beslissen of de opdracht gehaald wordt of niet. Hij denkt dat de opdracht niet gehaald is en wint daarmee €1000 voor in de pot (die in briefjes van €100 met het gezicht van Cecile uit worden gedeeld, iedere kandidaat krijgt een briefje). Ellie wordt aangewezen als penningsmeester, maar Tim en Taeke zijn het daar niet mee eens. Zij houden het geld bij zich en beslissen morgen of ze het geld aan Ellie willen geven. Bij het ontbijt de volgende dag zoekt Ellie gelijk steun bij Klaas en Remy.

WIDM afl1 topito

Opdracht 2: Topito (Mojito?)

Zoals altijd is de opdracht weer lekker duidelijk – maar niet heus. Uiteindelijk blijkt dat de groep een gigantische topito (die door Cecile hilarisch een Mojito genoemd wordt) door het zand moet slepen, door vakken heen. Die vakken staan of voor mensen of voor geldbedragen. Als de topito in een geld-vak ligt, dan komt er geld in de pot. Ligt de topito in een naam-vak, dan gaan de personen tot dat vak (of andersom gezien) door.

De volgorde van de uiteindelijke vakken is: Annemieke, Klaas, Rop, €500, Cecile, Airen, €1000, Tim, Marjolein, Taeke, €1500, Ellie, Remy, €2000. Wat al gelijk opvalt is dat Taeke gelijk vooruit wordt geschoven als aanvoerder. Hij wil duidelijk voor personen gaan en geeft vrij snel aan dat ‘geld niet belangrijk is, geld maakt niet gelukkig, mensen wel’. Een beetje vreemde uitspraak als je kandidaat bent, lijkt mij!

Marjolein houdt de tijd in de gaten en zogenaamd ook de vakken, maar blijft het team pushen om verder te gaan ‘want daar ligt het geld’ en blijkt uiteindelijk de topito uit het geld-vak geschoven te zijn. Marjolein en Cecile (die al achterloopt, want ze kan niets op platte schoenen) lijken tijdens de opdracht weinig uit te voeren, behalve dan het touw vast te houden. Er is bij deze opdracht geen geld verdiend voor de pot. Een echte mollenstreek heb ik niet gezien, of was dat het uitgraven van de topito? Zeven mensen hoeven hun scherm niet te zien, maar wie die zeven zijn, zal bepaald worden aan de hand van de test aan het einde van het spel.

Bij terugkomst in het hotel gaat de discussie over het penningmeesterschap van Ellie, die duidelijk de politieagent uithangt, door. De meningen zijn verdeeld en na een stemronde wordt besloten dat Klaas de penningmeester wordt. Klaas geeft in de biecht aan dat hij in de toekomst wellicht het geld goed kan gebruiken. Weet hij meer of lijkt dit maar zo?

Bij de executie doet Art twee houtjes in een doosje, het groene houtje geeft aan dat de vakken die bepaald zijn bij opdracht 2 zo blijven, het rode houtje zal ervoor zorgen dat de omgekeerde volgorde gespeeld wordt. Art trekt het rode houtje en dus worden de schermen van Annemieke, Klaas en Rop getoond. Alledrie krijgen ze een groen scherm en dus gaat er niemand naar huis.

De hints

Het stukje van de volgende aflevering lijkt in ieder geval aan te geven dat Ellie doorgaat – er worden in de volgende aflevering geen spellen met lasers gespeeld en Ellie zie je in de leader met lasers.

Art zegt aan het begin tegen de mol: ‘Ik spreek je bij de finale pas weer’. Dit lijkt erop dat Klaas niet de Mol is, want hij krijgt al gelijk een 1op1 gesprek met Art.

Art zegt twee keer zoiets als ‘Het spel verandert niet voor je ogen, het spel verandert altijd achter je rug’. Maar wat dit te betekenen heeft? Geen idee.

En dan de titel ‘wijsmaken’. Zonder hoofdletter en zal dit net als voorgaande jaren een hint zijn naar de mol? Dat is altijd maar afwachten.

In de metrostellen zie je getallen staan. Bij het shot met Klaas zie je M-1285, bij Aiden komt M-1272 in beeld.

En dan?

Op wie ik ga stemmen, ik heb geen idee nog. Cecile en Marjolein zijn echt verdacht geweest in de tweede opdracht, net als Taeke.

Heb jij al een favoriet als mol? Of heb je hints gezien die ik gemist heb? Laat het achter bij de reacties!

3 thoughts on “Wie is de Mol? Aflevering 1

  1. Ik heb echt nog geen idee, maar de politieagente zit me niet lekker en ook Marjolein heeft zo haar tegenstrijdigheden , eigenlijk weet ik het niet. Klaas ook zo,n snepper !!!! 16 blijft in het complot

    1. Marjolein was inderdaad lekker vaag en Klaas vertrouw ik ook niet helemaal.. Het is weer een lekker begin van de serie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *