Broederschap – Frans Timmermans

frans timmermans

Deze eeuw begon met een grote terroristische aanval op onze waarden en vrijheid. Veertien jaar later vond weer een aanval plaats. Dit keer in Parijs, de stad die sinds de Verlichting symbool staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Naast dit terrorisme kampen we met de vluchtelingencrisis. Leven voelt zo langzamerhand als een pad vol valkuilen, waarbij onze blik versmalt tot alleen nog die volgende stap. Maar zo komen we er niet. We moeten kijken, luisteren, praten. Waarover kunnen we het in elk geval wél eens worden? Wat is het nut van grenzen, en het gevaar van muren? Waarom zijn solidariteit, verbinding en vertrouwen zo belangrijk en hoe gaan we dat in Europa goed met elkaar regelen? Er is veel misgegaan. We hebben te lang werkeloos toegekeken. Hoog tijd voor broederschap.

Mijn mening

Misschien heb je het al eerder op mijn blog gelezen, maar ik heb in de Tweede Kamer gewerkt. Interesse voor politiek heb ik dus sowieso en nadat Frans Timmermans zijn memorabele speech gaf na de ramp met MH17, ben ik een grote fan van hem. Hij zegt precies wat ik denk en dat in een betere bewoording.

En daarom, en omdat de gehele opbrengst naar VluchtelingenWerk gaat, vond ik het een mooie reden om dit pamflet te kopen. We leven in een rare en onzekere tijd en dat brengt angst met zich mee. Niet alleen angst omdat veel mensen om ons heen hun baan kwijt raken, in de financiele problemen raken, maar ook omdat er stromen vluchtelingen ons land binnenkomen, waarvan we niet weten wat we daar van moeten denken. Arjen Lubach verwoordde het in zijn tv-programma ‘Zondag met Lubach’ al goed met zijn ‘Superkamp’. Heb je de uitzending gemist, kun je het stuk hier bekijken.

Angst zaaien is niet iets waar ik het mee eens ben, maar er is zeker wel een angst richting het onzekere. Frans Timmermans heeft die angst heel toegankelijk verwoord in zijn pamflet. Hij uit ook zijn ideeen over hoe er met de vluchtelingen om gegaan zou moeten worden en elke alinea dacht ik ‘Ja, zo zou het moeten gaan’ of ‘Wat ben ik het hier mee eens’.

Eindoordeel

‘Broederschap’ is een helder te lezen pamflet over de vluchtelingencrisis, maar ook over de angst die momenteel heerst. Naast dat ik van mening ben dat iedereen die maar een beetje twijfelt over de vluchtelingencrisis dit pamflet gewoon moet lezen, vind ik ook dat je het kunt kopen om daarmee VluchtelingenWerk te steunen.

Specificaties

Broederschap by Frans Timmermans
Published by Uitgeverij Podium B.V.
Genres: Politicologie
Pages: 64
ISBN: 9789057597916

[bol_product_links block_id=”bol_567aefeb847f1_selected-products” products=”9200000052358544,9200000053345918″ name=”Broederschap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *