Lieveling – Kim van Kooten

IMG_20151128_191812

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om
te bewaren en willen ze gevonden worden.

Mijn mening

Ik ben een groot fan van Kim van Kooten en toen ik hoorde dat ze een boek uit had gebracht, ging deze gelijk op mijn verlanglijstje. En toen kreeg ik een mailtje van Lebowski, haar uitgeverij, of ik mee wilde doen met de Blogbom voor ‘Lieveling’. Eh, ja, natuurlijk! Vandaag lees je op verschillende boekenblogs de recensie van ‘Lieveling’.

Het boek kreeg ik binnen en een paar dagen later begon ik er al in. Binnen een dag was het uit. ‘Lieveling’ is geen boek dat makkelijk leest, het verhaal is hartverscheurend. Maar de schrijfstijl van Kim van Kooten zorgt er wel voor dat je het makkelijk kunt lezen.

‘Lieveling’ is compleet geschreven vanuit het oogpunt van Puck, waarbij het begint toen ze 5 jaar werd. Ze gaat met haar moeder bij ‘ome meneer’ wonen en dan begint het misbruik al. Dat beschrijft Puck heel kinderlijk en dat zorgt ervoor dat ik het boek echt met tranen in mijn ogen zat te lezen. Het kinderlijke verliest ze vrij snel, eigenlijk zodra ze erachter komt dat haar situatie niet normaal is. Het heftige blijft helaas het hele boek door, tot een bepaald punt en dan lijkt het wel goed te komen, hoewel het einde best onverwachts komt en onvoorstelbaar is.

En kunnen we het ook nog even over de cover hebben? Zoals je ziet staat er een poezieplaatje op, maar deze is in relief gedrukt. Echt een krachtige cover die heel goed past bij het boek.

Eindoordeel

‘Lieveling’ is een heftig boek, waarbij het misbruik van Puck een grote rol speelt, maar de schrijfstijl van Kim van Kooten zorgt ervoor dat het op de een of andere manier prettig leest. Ik vind het heel lastig om uit te leggen, want het is zo’n heftig verhaal, maar toch kon ik het boek niet neerleggen.

Bereid je maar voor als je ‘Lieveling’ gaat lezen, het is heel heftig. Maar ga het zeker lezen, door de schrijfstijl leest het vrij makkelijk en daarom is het ook zo’n prachtig boek. Het verhaal van Puck zal nog dagen bij je blijven.

Meer weten?

Wil je meer weten over ‘Lieveling’? Op de site van Lebowski vindt je een leesfragment. Hieronder kun je de trailer zien:

 

Specificaties

Lieveling by Kim van Kooten
Published by Lebowski
Genres: Roman
Pages: 224
ISBN: 9789048830244

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_566ff0df90c70_selected-products” products=”9200000049805345,9200000050224231″ name=”lieveling” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *