Redenen om te blijven leven – Matt Haig

Redenen om te blijven leven

Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.

Mijn mening

Ik ben, zoals je misschien wel weet, depressief. Momenteel gaat het best goed, ik heb af en toe een terugval, maar daar kan ik goed mee om gaan. Een heftige periode heb ik sinds mijn burnout 3 jaar geleden niet gehad.

Ik wilde heel graag ‘Redenen om te blijven leven’ lezen. Ik begon eraan in de bus en dat was misschien niet zo’n goed idee. Ik herkende mezelf vanaf pagina 1 in het boek en moest daarom bijna heel hard huilen. Ik ben door blijven lezen en voelde me bladzij na bladzij beter. Dat klinkt misschien gek, maar de wetenschap dat er iemand is op deze aarde die hetzelfde voelt als jij, is zo ontzettend fijn. Een opluchting en sommige pagina’s voelen bijna als die warme deken, die je op slechte dagen niet van je af wilt slaan.

Bladzijdes waarop de hashtag #redenenomteblijvenleven staan, waarop meerdere mensen hun reden om te blijven leven vertellen, is verplichte kost op dagen waarop je niet meer uit je bed wilt komen en het licht niet meer ziet. Ik weet zeker dat ik het boek op die momenten erbij zal pakken. Maar ook voor mensen die geen depressie hebben, zou het verplichte kost moeten zijn. Je kent vast wel iemand die een depressie heeft en in het boek staan ook tips om daarmee om te gaan.

Eindoordeel

Als je iemand kent die een depressie heeft (gehad) of zelf een depressie hebt (gehad), is dit boek echt een aanrader. Het boek is persoonlijk geschreven, soms met een lach maar vaak ook met een traan. Herkenbaaar, rauw maar ook fijn. Een boek dat je op je nachtkastje legt en erbij pakt als je het nodig hebt. Zo’n boek dat over een paar jaar bijna uit elkaar valt van de hoeveelheid keren dat je het gebruikt hebt (hoewel ik hoop dat dat niet het geval is natuurlijk).

Specificaties

Redenen om te blijven leven by Matt Haig
Published by Lebowski
Genres: Psychologie
Pages: 176
ISBN: 9789048828524

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_566b329120ab2_selected-products” products=”9200000046234050,9200000046910463″ name=”redenen om te blijven leven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Redenen om te blijven leven – Matt Haig

    1. Dat geeft niet :) Ik weet er inmiddels redelijk goed mee om te gaan, het blijft gewoon lastig.

      Dat zou ik zeker doen, je weet nooit wanneer het van pas komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *