De kristallen sleutel – Manon Spierenburg

De kristallen sleutel

Vier jongeren en twee volwassenen worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien…

Mijn mening

Ik kreeg een korte presentatie over dit boek tijdens het VIBYA event en toen Manon Spierenburg vertelde dat het een combinatie van Lost en Alice in Wonderland was, werd ik wel heel nieuwsgierig. Ik ben een grote Lost-fan (behalve dat laatste seizoen maar dat vergeet ik gemakshalve gewoon maar even) en was dan ook benieuwd wat de overeenkomsten waren.

Je wordt gelijk al nieuwsgierig gemaakt, vanaf de eerste pagina. Olivia zit in een wereld die je samen met haar ontdekt en langzamerhand kom je erachter wat er met haar gebeurd is. Ik moet wel zeggen dat Manon Spierenburg een grote fantasie heeft, want ik zat regelmatig met een ‘OMG wat is dit nu weer?’ gezicht te lezen. Ik moest vooral lachen om de ‘popster met monddoekje voor’, en ‘die boot die tegen een ijsberg aan vaarde’ waarbij Manon zaken uit het verleden omschrijft zonder ze te benoemen. Dat is dan ook de kracht van het verhaal.

Of ik het volgende deel zal gaan lezen, dat weet ik niet. Ik vond het teveel een WTF-boek voor mijn smaak. De personages waren wat mij betreft te vlak en kunnen nog wel wat verdieping gebruiken. Waar ik me soms aan ergerde was mevrouw van Dam, die een Nederlandse naam heeft, maar volgens mij uit Londen komt. Vond ik een beetje vaag en dat bleef me door het gehele boek irriteren. Ik kwam er later pas achter dat Olivia twaalf was en dat kon ik me helemaal niet voorstellen, als ze 16 was geweest, was het ook prima geweest wat mij betreft.

Eindoordeel

Ik weet niet goed wat ik van ‘De kristallen sleutel’ moet vinden. Manon Spierenburg is een scenario schrijfster en dat kun je goed merken. Ik denk dat het boek het beter zal doen als film (of serie) of game zoals ze zich ook voorstelde. Dat gezegd hebbende, pakte het boek me op de een of andere manier wel en heb ik me uiteindelijk wel het gehele boek vermaakt.

Specificaties

De kristallen sleutel by Manon Spierenburg
Series: Out there #1
Published by Luitingh-Sijthoff
Genres: Young Adult
Pages: 288
ISBN: 9789021016665

Dit boek ontving ik in ruil voor een recensie. Meer weten over mijn disclaimer? Klik dan hier.

[bol_product_links block_id=”bol_56655b350c22b_selected-products” products=”9200000045983288,9200000049819894″ name=”kristallen sleutel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “De kristallen sleutel – Manon Spierenburg

  1. Helemaal eens met je recensie :D Vooral met die hony’s dacht ik wtf is me dit nu weer, en idd die popster enzo, echt raar :-p Ik heb niet zo’n zin in een tweede deel eerlijk gezegd …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *